Kaj reče zakonodaja o parkiranju?

Polnjenje v divjini je lahko posebna dogodivščina :)
energija
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 281
Kraj: ljubljana
Avto: IONIQ
237
168

Kaj reče zakonodaja o parkiranju?

OdgovorNapisal/-a energija » 13 Jan 2019, 13:04

Ali je prekršek, če ICE parkira na parkirnem mestu za polnjenje EV? Ali je prekršek, če EV parkira in ne polni? Če je prekršek; kateri zakon, člen točka? Morda je samo v občinskih odlokih? Vidim, da nekateri kličete redarje v teh primerih. Kakšni so njihovi ukrepi?
energija
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 281
Kraj: ljubljana
Avto: IONIQ
237
168

Re: Kaj reče zakonodaja o parkiranju?

OdgovorNapisal/-a energija » 13 Jan 2019, 13:14

Uporabnike električnih polnilnic v Ljubljani obveščamo, da je brezplačno parkiranje vozil v času polnjenja na urejenih in označenih parkirnih prostorih možno največ do tri ure. V skladu z 12. členom Odloka o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana mora voznik vozila na električni pogon označiti čas prihoda na notranji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro viden in v celoti čitljiv z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo. Prekršek se lahko kaznuje z globo v višini 80,00 EUR. (odgovor našel na strani Pravilno parkiranje med polnjenjem v Ljubljani --8211- DEMS). Ampak to velja le za LJ! Kaj pa druge občine?
energija
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 281
Kraj: ljubljana
Avto: IONIQ
237
168

Re: Kaj reče zakonodaja o parkiranju?

OdgovorNapisal/-a energija » 13 Jan 2019, 13:15

Še točen povzetek 12. člena:
(1) Na javnih parkirnih površinah na in ob vozišču občinske ceste lahko pristojni organ določi parkirne prostore namenjene parkiranju vozil na električni pogon za čas polnjenja vozila.
(2) Vozniki vozil na električni pogon lahko v času polnjenja vozila brezplačno parkirajo vozila na urejenih in označenih parkirnih prostorih iz prejšnjega odstavka največ do tri ure. Voznik mora v vozilu na električni pogon označiti čas prihoda na notranji strani vetrobranskega stekla tako, da je dobro viden in v celoti čitljiv z zunanje strani vozila skozi vetrobransko steklo.
(3) Z globo 80 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prejšnjim odstavkom.
Uradni list - Vsebina Uradnega lista
matija
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 6252
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4738
5611

Re: Kaj reče zakonodaja o parkiranju?

OdgovorNapisal/-a CRF » 13 Jan 2019, 14:55

To je to za Ljubljano ja. Na državnem nivoju je pa to enak prekršek kot za vse ostale prometne znake in pravila.
Admin @ EVSVET.eu
Avrelij
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 364
Kraj: Zasavje
Avto: ice Hyundai i30
315
223

Re: Kaj reče zakonodaja o parkiranju?

OdgovorNapisal/-a Avrelij » 13 Jan 2019, 18:01

Parkiranje je na državnem nivoju urejeno v Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), ki (med drugim) v tretjem odstavku člena 65 pravi:
(3) Če so parkirna mesta označena s predpisanimi označbami na vozišču ali na drugi prometni površini, je dovoljena ustavitev ali parkiranje le v skladu s temi označbami.

Predpisane označbe s potem opredeljene v Pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah, ki v točki 32, člena 22 pravi:
32) znak "parkirni prostor" (III-35) in znak "garaža" (III-36), ki označujeta prostor zunaj vozišča ceste, ki je določen ali posebej urejen za parkiranje vozil. Znakoma je lahko dodana dopolnilna tabla, na kateri so lahko z ustreznimi simboli ali napisi označeni: način parkiranja, smer, v kateri je parkirni prostor, oddaljenost v metrih od parkirnega prostora, vrste vozil, ki jim je namenjen, kot tudi morebitna časovna omejitev parkiranja;

Kar pomeni, če je prostor za polnjenje označen z znakom Parkirišče in dopolnilno tablo, ki definira vrsto vozila (torej v tem primeru EV), in ima lahko tudi dodan limitiran čas polnjenja ali kaj drugega, potem ga je v primeru kršitve mogoče kaznovati. Globa znaša 40€ oz. polovica če je plačana v roku.

Uporabniki polnilnic bodo vedeli katere so ustrezno označene - torej parkirno mesto mora imeti znak in ustrezno tablo (lahko za več mest skupaj).

Potem je še v čl. 65, odstavku 4, točka, ki pravi:
16. na mestu, na katerem bi parkirano vozilo onemogočilo vključitev v promet že parkiranemu vozilu ali onemogočilo dovoz na dvorišče stavbe, do garaže, skladiščnega prostora ali drugega podobnega objekta ali do zasebnega zemljišča. Dovoz na dvorišče, v objekt ali k objektu, pred katerim je prepovedana ustavitev ali parkiranje, mora biti na vhodu označen s predpisano prometno signalizacijo, če pa so na vozišču pri vhodu označena parkirna mesta, pa tudi s predpisano označbo na vozišču;

Teoretično lahko polnilnica spada v kategorijo "drugega podobnega objekta" ampak mislim, da se v praksi tega ne tolmači tako.

Mogoče bi lahko kakšen prekrškovni organ začel tak postopek, pa bi potem svoje pokazala pravosodna praksa. Kazen je potem 80 evrov.

Občinske predpise pa je treba upoštevati v vsaki občini zase.
energija, darjan, CRF, pirpy

  • Podobne Teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Vrni se na