EV bonton

Polnjenje v divjini je lahko posebna dogodivščina :)
Avrelij
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 224
Kraj: Zasavje
Avto: ice Hyundai i30
178
110

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a Avrelij » 21 Feb 2019, 12:47

CRF je napisal/-a:@Avrelij, vidim da si še na ICE :) EV ne moreš odpeljat dokler je priključen.


Aja, hvala za pojasnilo :-)
Goran
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 939
Kraj: Ljubljana
Avto: Nemška jajca
712
59

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a Goran » 21 Feb 2019, 13:06

No ja, enkrat sem s Hvara pošiljal fax. Ko še ni bilo obračunavanja na podatke ampak na čas. Fax je lezel po polžje, vmes sem šel mal odplavat ........ račun okrog 230, današnjih eur. Tudi sanjal nisem, da bo nekoč smešno pošiljati fax in za to plačati celo premoženje.
N75
darjan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1504
Kraj: Maribor
Avto: Chevrolet Volt
350
250

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a darjan » 21 Feb 2019, 13:06

Meni Qi na telefonu ustreza, oz je zadovoljiva hitrost.

ampak pri avtomobilih bi bil problem izgube, če gledamo iz vidika ekonomičnosti je nesmilseno metati vstran energijo, ker potem bomo res prišli do tega, da bodo EVji "žrli" več kot ICE.
crunchy
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1606
Kraj: Cerklje na Gorenjskem
Avto: Nissan Leaf 2.zero
1240
1618

Re: Trenutno stanje javnih polnilnic

OdgovorNapisal/-a crunchy » 21 Feb 2019, 13:32

SamCam je napisal/-a:To drži. V mislih pa sem imel tiste, o katerih je tekla beseda in imajo "daljša" hitra polnjenja ter v primerih ko se priklopiš na šuko (ker imaš možnost ali pa ni druge, ker postaja ni na "ti" s tvojim avtom) in s tem zasedaš prostor za morebitno hitro polnjenje. Takrat je prav, da se tega zavedaš in da lahko hitro ukrepaš. Z dialogom in obveščanjem se da marsikaj urediti brez hude krvi.

Ja, prav to sem pred kakšnim tednom ali več omenil. Pri Lidlu v Ljubljani nisem pustil EV-ja ker bi ga tam moral pustiti za več kot eno uro (približno 90 minut). Takrat na polnilnici ni bilo nobenega drugega vozila. Nisem želel uporabiti tudi type 2 priključek, ker je bil 43 kW in bi lahko komu prišel zelo prav za hitro polnjenje (3-fazno).

Avrelij je napisal/-a:Pri pozabljenem el. kablu, ki je lahko pod napetostjo pa ni pojava nevarne snovi, je pa verjetnost iskrenja zelo velika.

Težko, ker bi ob prekinitvi povezave polnilnica samodejno izključila električno napetost v kablih in s tem posledično tudi tok. To bi se zgodilo v vsakem primeru. Ker je priključek za signal krajši od drugih priključkov, pa bi do prekinitve toka verjetno prišlo še pred prekinitvijo vodnikov za napajanje vozila (ob deformaciji priključka).
mitjap
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 657
Avto: C-Zero, Kona 64
513
203

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a mitjap » 21 Feb 2019, 14:14

Največja nevarnost teh kablov je da se kdo spotakne :)
crunchy, Kaktus
Uporabniški avatar
matija
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 3270
Kraj: Slovenia
Avto: Tesla Model 3 SR+ | BMW 225xe
3671
4776

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a matija » 21 Feb 2019, 14:38

Brezzicno ima se vedno okoli 10% izgub vec, kot kabel. Pri Koni to recimo pomeni dodatnih 6.5kWh na vsako polnjenje. Potem je tu efektivnost polnilca v avtu, ki ima tudi izgube. Na koncu lahko te stvari znesejo kar nekaj, sploh ko bodo na cesti SUVji s porabo 30kWh/100km normalna stvar. Pri takem bos na vsakem polnjenju vrgel stran 10kWh, polnjenj pa bo zaradi porabe veliko.

Za prihranit kaj, 5 sekund ki jih jaz rabim da kabel ki me caka primem ter vstavim v avto ? :) Za "tanjkanje" ze sedaj porabim 5sec dnevno za priklop ter 5sec za odklop, namesto 10min kolikor vzame tanjkanje bencina z vsemi "ali zbirate nase nalepke" ...

BMW na veliko reklamira brezzicno polnjenje hibridov. Me kar srat prime ko mi kdo to omeni na kavi kot hudo prednost in tehnologijo, tako ta ki omenja ponavadi vozi dizla, kot tudi firma ki to reklamira se nima nekega normalnega BEV na cesti ...
crunchy, Nejccc, magic
1500km free supercharging: https://ts.la/matija92788
desiro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 217
Kraj: Lj
Avto: Nissan Leaf 2018 Tekna
292
154

Re: Trenutno stanje javnih polnilnic

OdgovorNapisal/-a desiro » 21 Feb 2019, 15:26

Goran je napisal/-a:Desiro, me zanima kako hitro bi te minila lakota, če bi bila polnilnica plačljiva.


Dotična polnilnica pač ni plačljiva...je namenjena strankam ... in mislim da če kupujem fasngo in denar zapravljam še v kavarni oz restavracji da sem do uporabe polnilnice malo bolj upravičen kot tisti ki bi samo na hitro malo dopolnil....

Pač tako je...saj sem tudi že jaz prišel tja pa je bila polnilnica polna pa ali sem malo počakal ali pa pač ubral plan B.... Ko polnim avto mi je načeloma važno da ga čim bolj napolnim, če nekdo čaka da bo naslednji polnil bo pa pač počakal....

@mitija... ko tako kurcaš tisto 1,5 h polnjenje...a imaš kakšno boljšo alternativo...pred sabo sem imel 150 km poti brez polnilnice SOC ob prihodu tja okrog 12%, polnilo pa je z nekje cca 15,9 kW ...še vedno 2,5 krat hitreje kot na AC.... časa polnit na AC pač ni bilo.... Je res da če bi bila polnilnica plačljiva bi verjetno raje prosil kolega za njegovega bencinarja in skočil po opravkih z njim... ampak k sreči se najde tudi zastonjska...če pa komu to ni prav pa naj se odpelje na petrol pa za 20c na minuto nafila....
Goran
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 939
Kraj: Ljubljana
Avto: Nemška jajca
712
59

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a Goran » 21 Feb 2019, 16:00

Prav bi bilo, da bi ti skočil na Petrol. Komaj čakam, da bo vse plačljivo.
giotto, Nejccc
bnovak88
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 39
Kraj: Vodice
Avto: Peugeot ion
33
30

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a bnovak88 » 21 Feb 2019, 16:23

Tudi jaz sem prepričan, da se bonton najlažje uvede s primernim zaračunavanjem. Na javnih polnilnicah cca dvojna cena polnjenja kot doma. Kar pa se tiče Mercatorja, Lidla, gostincev, ipd je pa druga zgodba, tam je pač prej pride prej melje. Če jim je vseeno kdo polni potem pustijo kot je, če pa želijo da polnijo stranke bi morali pa uvesti neke vrste zaklepanja in odklepanja za kupce. Javne polnilnice pa obvezno zaračunavat sicer reda ne bo oziroma boš težko planiral pot na kateri boš moral vmes polnit, da boš prišel domov. Za avte z velikimi baterijami je to manjši problem, ker ima teoretično več opcij ampak za majhna jajčka je pa problem, če je ena polnilnica dolgotrajno zasedena druga pa nekaj 10 km stran.
Goran
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 939
Kraj: Ljubljana
Avto: Nemška jajca
712
59

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a Goran » 21 Feb 2019, 16:32

To s štacunami bi morali tudi urediti. Par dni nazaj sem priklopil pri Lidlu. Pride minuto za mano par s kono. Preveri stanje mojega polnjenja in se vsede nazaj v avto. Bil sem ziher, da se bo odpeljal. Prideva z mojo iz Lidla onadva v koni še kar sedita in čakata. Če bi se mi ljubilo bi šel še na kavo. Od takega Lidl nima nič. In kako se nekomu ljubi čakati pol ure in potem še pol ure ali več, da napolni? Za 1 euro. Zame je to bolnik.
Stromcek, Luka, giotto
desiro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 217
Kraj: Lj
Avto: Nissan Leaf 2018 Tekna
292
154

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a desiro » 21 Feb 2019, 23:04

@goran, mislim da bi nekdo ki hoče dopolnit v 10 min plačal manj kot jaz v uri in pol se ti ne zdi? Pač saj nisem polnilnice zasedal zato da nekomu zagrenim življenje...ampak zato da svoj avto napolnim... Če mi avto omeji zaradi mraza hitrost polnjenjajaz lahko bolj malo naredim.... če pa nekomu odstopim polnjenje se pa za tem nekim najde še nekdo in tako dalje....

Glede "bolnika" ki je čakal pol ure... kaj pa če nima alternative? Sam živim v bloku in se za enkrat zanašam na javne polnilne postaje... ko bo to predrago pa bomo razmišljali o vtičnici na balkonu...ampak zopet bo problem ker bo avto parkiran tako da sosedje ne bodo mogli mimo brez da bi vozili po travi (na travi sedaj parkiramo)...

Pač nimamo vsi bajte pa garaže da bi avto lahko filali...

Saj se trudim bit prijazen... ne bom balansiral celic na 97 % samo do 90 pa bom napolnil pa če po trepalnicah mimo hodiš.
Goran
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 939
Kraj: Ljubljana
Avto: Nemška jajca
712
59

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a Goran » 21 Feb 2019, 23:29

Kar se mene tiče lahko filaš do 120%, ker nikoli ne čakam. Če grem mimo in je frej priklopim, če ne pač ne. Če bi stanoval v bloku in ne bi imel garaže s štromom EV sploh ne bi kupil, ker suženj štroma pa ne bi bil.
Kaktus, amaterB, giotto, Stromcek, DCT
giotto
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 506
362
555

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a giotto » 22 Feb 2019, 08:55

desiro je napisal/-a:Saj se trudim bit prijazen... ne bom balansiral celic na 97 % samo do 90 pa bom napolnil pa če po trepalnicah mimo hodiš.


Na brezplačni DC si prijazen do 80%.
matija, MIRANRR, Robinhood
desiro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 217
Kraj: Lj
Avto: Nissan Leaf 2018 Tekna
292
154

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a desiro » 22 Feb 2019, 16:38

@goran pač želel sem jit v korak z napredkom...kupoval nov avto, ker tudi v službi vozim elektro zadeve sem si zaželel nekaj modernega...leaf mi je prirasel k srcu in ker je bil dosegljiv sem ga kupil.... Nisem noben suženj štroma...malo več planiranja pobere ampak saj se da shajat.

@giotto...preberi malo pretekle prispevke... če nimam izbire in potrebujem dodatnih 10 ali 15 % nad 80 kar pomeni cca 22 - 33 km jih bom izkoristil....mislim da je povsem človeško postavit svoje cilje pred tuje....saj ne rečem če bi bil zraven avta pa da pride nekdo z 4 % ja seveda da odstopim...samo nekomu z 20 % pa žal ne ima dovolj da ali počaka in se greje v avtu ali pa da se zapelje na plačljivo...

Se umikam iz debate ker se z redkokaterim da normalno argumentirat zadevo... nakoncu bom še vse samo človek ne ker imam EV in ga ne morem polnit doma.
Robie, keeva
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 5758
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4295
4663

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a CRF » 22 Feb 2019, 17:17

Prvi lastnik Zoe v Sloveniji je polnil 100% na javnih polnilnicah in to pred 4 leti! Ni to nič posebnega in res upam da bo tega vedno več. Vsa pohvala vsem ki to uspejo in hočejo prakticirat. To da so polnilnice še brezplačne je pač plus in vsi jih izkoriščamo po najboljših možnostih.
SimonZed, ixi, kt57, desiro, Kaktus, DGJ
Admin @ EVSVET.eu
DCT
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 442
Kraj: Ljubljana
Avto: (zaenkrat še) Mondeo
423
162

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a DCT » 22 Feb 2019, 21:01

desiro je napisal/-a:@goran pač želel sem jit v korak z napredkom...kupoval nov avto, ker tudi v službi vozim elektro zadeve sem si zaželel nekaj modernega...leaf mi je prirasel k srcu in ker je bil dosegljiv sem ga kupil.... Nisem noben suženj štroma...malo več planiranja pobere ampak saj se da shajat.Goran ima v bistvu prav,če "pobere malo več planiranja" si tehnično gledano pač suženj štroma...
Pa ne mislim nič negativnega,tudi sam imam problem,sem v bloku,in čeprav imam garažo s štromom,je ta štrom tako nezanesljiv (6 garaž skupno ima eno 10A varovalko),da si trenutno ne upam kupiti čistega EV...in ker nočem biti suženj štroma,si bom nabavil plug-in hibrida (še vedno še bom najmanj 90% vozil na štrom,tistih ostalih 10% bom pa skuril nekaj bencina...ker teh scen z bontonom na polnilnicah se res nebi šel,škoda živcev...)
talker2, desiro
desiro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 217
Kraj: Lj
Avto: Nissan Leaf 2018 Tekna
292
154

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a desiro » 23 Feb 2019, 10:40

@DTC Tui meni je na trenutke žal da nisem gledal hibridov, ampak Leaf je bil avto ki mi je bil po dolgem času res všeč... pri ICE jih sem bil bolj pristaš škode ampak so šle cene estetskih verziji z nekaj opreme v nebo.... hibrida pa trenutno estetsko lepega ki bi meni padel v oči ni... ok ja sej s kakim hudm BMW jem bi se dalo preživet...ampak prvič je predrag, pa še nočem postati bemflist.... ker saj so stereotipi krivi ampak redkokdaj vidim bmw ja ki bi normalno vozil----
Uporabniški avatar
robertto
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 913
Kraj: Gornji Grad
Avto: KIA Soul EV
926
753

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a robertto » 23 Feb 2019, 17:35

A CITROEN DS5 HYBRID4 ti pa ni vsec?
Priponke
98406D1E-EF69-4755-8BFD-FFF569DAAFFB.jpeg
Uporabniški avatar
Damijan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1097
Kraj: West Gorenjska
Avto: Kia Soul EV, Toyota RAV4 HybridAWD, Nissan X-Trail
889
1190

Re: Trenutno stanje javnih polnilnic

OdgovorNapisal/-a Damijan » 23 Feb 2019, 19:49

desiro je napisal/-a:... zaradi planirane poti rabil pač čim bližje 100 ki....


Planirana pot s 100% se na koncu ne polni na DC ampak AC (posebej v tvojem primeru) - tudi v MC v garaži je nekaj šuko vtičnic, ki bodo prav enako hitre.

Drugače pa - za popotovanje po SLO je vedno 20-80% in gremo dalje do naslednje DC (če se izzide, izklopimo pri 77%).
Boljša polovica je že prišla iz Ravbarkomande domov s 6%, ker me je ubogala in prekinila na 77% (sem pričakoval, da bo vseeno za par minutk priklopila v Radovljici :D
Nejccc, Vremenko, matija, Robinhood
Soul EV believer ;)
desiro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 217
Kraj: Lj
Avto: Nissan Leaf 2018 Tekna
292
154

Re: EV bonton

OdgovorNapisal/-a desiro » 24 Feb 2019, 15:12

Ne tale citroen mi sploh ni všeč, nasplošno mi maske citroenov niso lepe. Tudi Prius je v primerjavi z leafom čudaški.

Problem je ker pot ni bila v planu toliko prej...drugače vedno napolnim na AC...včasih pride kaka zadeva vmes in ni časa se zajebavat z AC. S tem da je morala bit pa pot hitra brez vmesnega polnjenja (po tistem sem imel nočno...pa ni bilo časovnega okvirja nekako primernega da bi si lahko planiral še vmesno polnjenje...sploh glede na to da se mi pozimi v 10 min na DCju ni napolnil prav dosti... )

Vrni se na