Predlog vladi

Polnjenje v divjini je lahko posebna dogodivščina :)
Uporabniški avatar
Vodokotlic
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1067
Kraj: Ljubljana/Vipava
Avto: Model 3 LR AWD
688
585

Re: Predlog vladi

OdgovorNapisal/-a Vodokotlic » 17 Apr 2020, 16:04

Neuradno v ponedeljek naj bi bilo mogoče registrirati novi avto.
Uporabniški avatar
SimonZed
EVSVET donator
EVSVET donator
Prispevkov: 2183
Avto: Kona EV 64 kWh
1668
2541

Re: Predlog vladi

OdgovorNapisal/-a SimonZed » 17 Apr 2020, 20:05

Uradno je:

Vlada z 20. aprilom sprošča prepoved opravljanja tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembi Odloka o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji.

Z Odlokom o spremembi Odloka o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji se določa, da prepoved izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah velja le do 19. aprila 2020.

Določa se tudi, da se od 20. aprila 2020 dalje naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in registracijskih organizacij ter delo v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji izvajajo le, če so pri njihovem izvajanju upoštevana vsa priporočila za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil, se v vsakem primeru podaljšuje do 19. junija 2020.
Vlada je v skladu s tem izdala tudi Odlok, da prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev za pravne osebe ali samostojne podjetnike posameznike, ki opravljajo naloge tehnične službe, strokovne organizacije in pooblaščene registracijske organizacije, velja le do 19. aprila 2020.

Slednje pomeni, da se bodo naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in pooblaščenih registracijskih organizacij lahko začele izvajati že 20. aprila 2020.

24. dopisna seja Vlade Republike Slovenije - GOV.SI
CRF, prijazen
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
Prispevkov: 2105
Avto: EV Kona 64
2130
1716

Re: Predlog vladi

OdgovorNapisal/-a FV-EV » 17 Apr 2020, 21:43

Dajmo sedaj vsi hitro poregistrirat EVje, da vidimo kako se je spremenilo razmerje prodaje novih ICE-EV v času pandemije:)
MIRANRR
amaterB
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 270
Kraj: Slovenija
Avto: e-up! (od žene)
164
79

Re: Predlog vladi

OdgovorNapisal/-a amaterB » 18 Apr 2020, 09:59

Da bodo lahko ukinili subvencije, ker bo tržni delež EVjev že nad 10 % :-(
hribovc0601
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 293
Kraj: Ljubljana
Avto: Kia Soul EV
248
258

Re: Predlog vladi

OdgovorNapisal/-a hribovc0601 » 28 Apr 2020, 16:50

Ministrstvo je objavilo odgovor, ki nam je bil deloma že znan. No predlog ni pomagal pri izvedbi, ker nas je prehitela EU, vendar je cilj vseeno dosežen! :tup: :beer: :beer:

Odgovor:

28.04.2020
Odziv Ministrstva za infrastrukturo

Trenutno obveznosti izgradnje ali delovanja polnilnic za električna vozila še ni urejena s predpisi, je pa to zahteva " Direktive (EU) 2018/844 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 30. maja 2018 o spremembi Direktive 2010/31/EU o energetski učinkovitosti stavb in Direktive 2012/27/EU o energetski učinkovitosti (UL L št. 156 z dne 19. 6. 2018, str. 75), ki jo moramo še v celoti prenesti v naš pravni red. S predlogom se torej načeloma strinjamo.

Ministrstvo za Infrastrukturo je zato pripravilo osnutek Zakona o učinkoviti rabi energije, ki je objavljen na spletni strani e-demokracija. Ta v 33. členu (polnilna mesta za električna vozila) opredeljuje zahtevo, da je treba ob graditvi in večjih prenovah nestanovanjskih oziroma stanovanjskih stavb, ki imajo več kot deset parkirnih mest, določen delež parkirnih mest opremiti s polnilnicami za električna vozila. Sprejem zakona je predviden v letošnjem letu. Osnutek zakona ne predvideva zahteve po polnilnih mestih za električna kolesa v kolesarnici, bomo pa predlog proučili.

Ministrstvo za Infrastrukturo nadalje pripravlja tudi zakonodajo, ki bo podrobneje uredila področje trajnostne mobilnosti in alternativnih goriv v prometu. V sklopu priprave se proučujejo tako mehanizmi zagotavljanja primerne mreže polnilne infrastrukture za električna vozila, kot zagotavljanje primernega števila parkirnih mest za osebne avtomobile in kolesa.

Zahteve za pridobitev gradbenega in uporabnega dovoljenja ureja prostorska in gradbena zakonodaja, ki sta v pristojnosti Ministrstva za okolje in prostor ter prostorski akti države in občin. V sklopu pravil državnega prostorskega reda se v sodelovanju med obema ministrstvoma predvideva prenova normativov za število parkirnih mest pri novogradnjah.

Osnutek zakonodaje na področju trajnostne mobilnosti bo predvidoma pripravljen v letošnjem letu, na področju alternativnih goriv v prometu pa v letu 2021. Sočasno bodo prenovljena tudi pravila državnega prostorskega reda s področja parkiranja.
matija, DGJ, Simon, EVH, CRF

  • Podobne Teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Vrni se na