SunContract

Razprave o vsem, kar se tiče električnih vozil, pa ne sodi v nobeno drdugo kategorijo
Odgovori
Uporabniški avatar
Vodokotlic
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: Ljubljana/Vipava
Avto: Model 3 LR AWD
1243
1033

Re: SunContract

Odgovor Napisal/-a Vodokotlic »

Takoj, ko bi na platformi videl ponudbo in povpraševanje bi se zakompliciralo z birokracijo. Tko, da je bolje da se zmenite preko foruma.
darjan, FV-EV
Live long and prosper TESLA popust koda: https://ts.la/dejan44094
Sine64
EV začetnik
EV začetnik
Kraj: Sevnica
Avto: Citroen C4
7
2

Odgovor Napisal/-a Sine64 »

Blacksmith napisal/-a: 15 Nov 2023, 07:02 Jaz sem imel naslednja 2 primera uporabe v mislih:
1. Nekdo ki nima elektrarne prešalta na Suncontract in si zrihta viške od nekoga - bi moralo biti nekaj ceneje kot od ostalih ponudnikov. Ko cene ne bodo regulirane pa bi morala biti razlike še več. Povprečna elektrarna v Sloveniji je precej predimenzionirana.
2. S kolegi smo razmišljali o neke vrste samooskrbni skupnosti, 2 imava veliko elektrarno, viške bi si dilali med sabo.

Vem da se viškov ne da uradno prodajat, če nimaš registrirane te dejavnosti. Sem pa mislil da na platformi vidiš trenutne ponudbe oz. ali je več viškov ali manjkov.

Koliko ste ponavadi iztržili za viške?
to pa hudo dvomim da so elektrarne predimenzionirane. Glede na to da v preteklosti, razen pri Suncontractu, nisi mogel koristiti viškov, te Geni in Petrol ter še nekaj ostalih sprašujejo koliko je tvoja letna poraba ter temu primerno projektirajo SE, ravno zaradi tega da nimaš viškov. Razen če se je šlo prodajalcem SE samo da čimveč prodajo.
MIRANRR
Hanzi
EV ambasador
EV ambasador
Avto: Y RWD
501
1300

Odgovor Napisal/-a Hanzi »

Se bolj pa zato , da dobijo gratis cimvec viskov
.ce bi ti prodajal SE in elektriko ne bi tako razmisljal?
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
Kraj: Slovenija
Avto: MY RWD in eKona 64 impression
5708
3784

Odgovor Napisal/-a FV-EV »

Predimenzionirane so morda ta trenutek pri tistih, ki nimajo niti TČ niti EV. Ampak ne bodo dolgo.

Ostali, ki že imajo nekaj od tega dvojega pa imajo večinoma poddimenzionirane in taki prosijo za dogradnje, ki pa se jih vsi izogibajo, ker v njih ni zaslužka.

Žal ljudje ne poslušajo nasveta niti od mene, ki nisem ponudnik teh projektov, pred gradnjo, ko jim razlagam, da naj raje naredijo večjo že takoj in ne po dveh letih delat dogradnje, saj bo takrat težko dobiti mojstra in še dražje bo :yawn:
matija, BEVmev, MIRANRR, Robie, Sebastijan
Uporabniški avatar
Blacksmith
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Primorska
Avto: MYLR
249
69

Odgovor Napisal/-a Blacksmith »

Sine64 napisal/-a: 15 Nov 2023, 15:44
Blacksmith napisal/-a: 15 Nov 2023, 07:02 Jaz sem imel naslednja 2 primera uporabe v mislih:
1. Nekdo ki nima elektrarne prešalta na Suncontract in si zrihta viške od nekoga - bi moralo biti nekaj ceneje kot od ostalih ponudnikov. Ko cene ne bodo regulirane pa bi morala biti razlike še več. Povprečna elektrarna v Sloveniji je precej predimenzionirana.
2. S kolegi smo razmišljali o neke vrste samooskrbni skupnosti, 2 imava veliko elektrarno, viške bi si dilali med sabo.

Vem da se viškov ne da uradno prodajat, če nimaš registrirane te dejavnosti. Sem pa mislil da na platformi vidiš trenutne ponudbe oz. ali je več viškov ali manjkov.

Koliko ste ponavadi iztržili za viške?
to pa hudo dvomim da so elektrarne predimenzionirane. Glede na to da v preteklosti, razen pri Suncontractu, nisi mogel koristiti viškov, te Geni in Petrol ter še nekaj ostalih sprašujejo koliko je tvoja letna poraba ter temu primerno projektirajo SE, ravno zaradi tega da nimaš viškov. Razen če se je šlo prodajalcem SE samo da čimveč prodajo.
Jih poznam kar ene par ki jim gre višek v MWh. Rekorder med njimi ima 15kWp na jug, za dve osebi v stanovanjski hiši z toplotno črpalko in enim PHEV. Pa še ta se minimalno uporablja. ~10MWh viškov.
Jaz sem računal na porabo glavnega EV okrog 20kWh/100, pa imam sedaj samo 17kWh/100. Še malo sem predimenzioniral, pa je par MWh viška tu. Sem pa pred kratkim namontiral še toplotno črpalko, ki ni bila v planu :) Zdaj bom pa verjetno malo v minusu...

Monterji pa vsi po vrsti vsiljujejo čim večjo elektrarno, itak so plačani na kWp...
Uporabniški avatar
Likalnik
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Gorenjska
Avto: Tesla 3 Performance
131
189

Odgovor Napisal/-a Likalnik »

Tako je...tudi jaz vsem govorim, da naj vzamejo malo večjo SE glede na trenutno porabo električne energije.
Primer: jaz sem letno porabil 4,5Mwh električne energije (ni bilo še TČ), montiral sem SE in sicer 15kwp katera naj bi mi letno pridelala cca 19Mwh....upošteval sem SE + EV + še malo rezerve (električna skirca, električno kolo, mogoče drugi EV...vse to so potenciali za prihodnost) + drugi objekt kateri mi pa porabi cca 1Mwh elektrike na leto
sedaj imam SE + TČ + EV....poraba elektrike hiša + TČ je bila cca 9Mwh...še vedno je ostalo veliko viškov, katere sem prenesel vse tastu.
Letos je pri hiši EV...tako, da predvidevam, da bo cca 4Mwh viškov še vedno ostalo...katere bom prenesel zaenkrat še tastu...ko bo drugi EV pri hiši teh viškov ne bo več.
in ja, bojim se da bom v roku petih letu začel širiti svojo SE.

P.S., hvala bogu nisem poslušal takrat prodajnika kateri mi je svetoval, da imam za moje potrebe 8kwp elektrarno čisto dovolj...in to gre zahvala lahko samo ljudem iz foruma....kateri so govorili, da raje vzemi večjo SE, ker boš kmalu videl, da si vzel premalo SE
Uporabniški avatar
Blacksmith
EV entuziast
EV entuziast
249
69

Skoraj identično kot jaz, iz 5MWh letne porabe sem v 2 letih prešaltal na SE z 2x EV + toplotno in 15MWh porabe :)
BEVmev
EV entuziast
EV entuziast
8
61

Odgovor Napisal/-a BEVmev »

FV-EV napisal/-a: 15 Nov 2023, 21:10 Ostali, ki že imajo nekaj od tega dvojega pa imajo večinoma poddimenzionirane in taki prosijo za dogradnje, ki pa se jih vsi izogibajo, ker v njih ni zaslužka.
Kako težko je ?

a) zamenjat polovico 380W panelk za 600W panelke (ter prodat stare 380Wp na bolhi:)
a0) in upat, da si kupil dovolj močan inverter in da podpira dve različno močni veji panelk
a1) zamenjat tudi inverter na dražjega/močnejšega
a2) dodat še en inverter za to 600W vejo

b) dogadit poleg (na preostanek proste strehe) še nekaj novih panelk
b0) in upat, da si kupil dovolj močan inverter in da podpira dve različno močni veji panelk
b1) zamenjat tudi inverter na dražjega/močnejšega
b2) dodat še en inverter za to 600W vejo
Uporabniški avatar
Blacksmith
EV entuziast
EV entuziast
249
69

Ni vprašanje zahtevnosti izvedbe/montaže. Problem je da ti par panelov in optimizatorjev, ki na trgu stanejo 400€/kWp težko prodajo za 1200€/kWp. Oziroma redko kdo je pripravljen toliko skaširat.

Dela imajo pa vrh glave, itak eno tipsko 11/13kWp elektrarno zmontirajo v enem dnevu in pobašejo 15k€. Taki nadgradnji pa bi mogoče naredili 2, zaslužka pa je samo par jurjev. Zato ni to nobenemu izvajalcu v interesu in ponavadi za nadgradnje še bolj nabijajo cene. 2025 bo bolj primerno leto za nadgradnje :)
FV-EV
Uporabniški avatar
Likalnik
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Gorenjska
Avto: Tesla 3 Performance
131
189

Odgovor Napisal/-a Likalnik »

1500€ da dodajo dva panela (tak predračun sem dobil), si ne predstavljam, če bi prišli celotno elektrarno zamenjati kakšen strošek bi bil šele to
Uporabniški avatar
DeCoRawr
EV ambasador
EV ambasador
Avto: Kona 64_2018
3140
501

Odgovor Napisal/-a DeCoRawr »

Manjši na kWp več kot vzameš. Pač tko je.
Sine64
EV začetnik
EV začetnik
7
2

Hanzi napisal/-a: 15 Nov 2023, 19:34 Se bolj pa zato , da dobijo gratis cimvec viskov
.ce bi ti prodajal SE in elektriko ne bi tako razmisljal?
sej pravim da pred leti nihče razen Suncontracta ni ponujal prenosa viškov. Večina je poznala samo Geni, Petrol itd...in ti so gradili SE glede na letno porabo hiše. In nobenemu ni bilo smiselno graditi močnejšo elektrarno če ti gredo viški v nič, takrat še ni bilo možnosti prestavitve k drugemu ponudniku. Sedaj je druga situacija in verjamem da folk gradi tud močnejše SE.
Uporabniški avatar
MIRANRR
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: MB okolica
Avto: Nissan je preživel 4. svečko, ter opravil 130 kkor
1034
1359

Odgovor Napisal/-a MIRANRR »

Dograjevat in širit SE, ni tako enostavno. Lepo opisal @FV-EV
moja izkušnja 1 dograjevanje isti kot prvi. Ko sem šel v drugo, v celotni Sloveniji, te večina "ne povoha" ko poveš, da že imaš nekaj, ker ne vedo, če bo to kompatabilno,.... Potem ker bi vsi delali nad 11 kW nikomur ni mar tvoji 5 ali 7 kW.
Moja izkušnja, takoj v prvo maksimalno! Če boste prvo, drugo leto podarili 2000 kWh, je to malenkost proti vsem ostalim "žongliranjem". Mojstri vseznalci, ki počno vse sami, za vas to ne velja. Gre se za vaše veselje. Ekonomije verjetno ni od zadaj.
Likalnik, niko6, Robie
Vedno za:
VESNO zeleno stranko!
jasmin
EV začetnik
EV začetnik
Kraj: Ljubljana
Avto: Smart ForFour ED, BMW 225xe
17
17

Odgovor Napisal/-a jasmin »

pred tremi leti sem montiral cca 13 kW SE, in ker je streha obrnjena na V/Z ni tako velik izkoristek.
Takrat mi prodajalec ni znal očitno svetovati, da postavimo več panelov, ker tako ali tako ne bomo dosegli omejitve (v najboljšem primeru imam max proizvodnjo cca 8 kW) torej daleč od dovoljene proizvonje po soglasju.

sedaj sem želel zadevo nadgraditi (poraba se je malo povečala, ker je bil dodan še priključni hibrid) in ob tako slabem letu kot letos, bo cel december potrebno doplačati (morda tudi del novembra).

prodajalec, ki mi je takrat montrial SE je dal ponudbo za nadgranjo cca 6 kW okoli 8000 eur, drugi, 14000, .. ker naj bi morali zadevo razdeliti na 2 stringa, zamenjati vse optimizatorje (sedaj sta 2 panela na 1 opt.) in jih montirati 1 na 1, dodati nove panele...

potem sem vpršaal za čisto novo ločeno SE, in dobil ponudbe od cca 7500 do 11000 eur (torej 16 panelov, okoli 7 kW).

če želim imeti ločen inverter za te dodatne panele, mora biti tudi od solaredga (podobne serije) zaradi interne komunikacije in spoštovanja limita proizvodnje.
Sedaj bi bil idealen čas sicer vzeti nek hibridni razsmernik z baterijo, ampak pravijo da so taki od solaredga x3 (v primerjavi z navadnim razsmernikom).
viške sem do sedaj sicer prenašal staršem, ki so tudi pri suncontractu. S toliko več paneli bi potem pokril obe lokaciji na letni ravni.
dvojka
EV začetnik
EV začetnik
Kraj: Trebnje
25
4

Odgovor Napisal/-a dvojka »

MIRANRR napisal/-a: 16 Nov 2023, 13:20 Mojstri vseznalci, ki počno vse sami, za vas to ne velja. Gre se za vaše veselje. Ekonomije verjetno ni od zadaj.
Ekonomija je odlična zadaj, več kot odlična
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
5708
3784

Likalnik napisal/-a: 16 Nov 2023, 12:08 1500€ da dodajo dva panela (tak predračun sem dobil), si ne predstavljam, če bi prišli celotno elektrarno zamenjati kakšen strošek bi bil šele to
Zamenjava celotne elektrarne je dražja od postavitve nove, ker porabiš še enkrat toliko časa saj moraš demontirat in odvleč staro ter nato montirat novo.

Dogradnja je draga, ker moraš upoštevat določene elektro razsmerniške karakteristike, ki so pri vsaki elektrarni lahko drugačne. Včasih tudi moduli presegajo kakšne karakteristike na string in tudi ne moreš vedno mešati modulov. Največ težav pri tem je ravno pri Solaredgu, ker ima veliko čejev od minimalnega števila optimizatorjev na string, nekompatibilnosti lastnih optimizatorjev med seboj.... Pri drugih proizvajalcih so nadgradnje bistveno enostavnejše, pa tudi tam imaš minimume in mksimume za upoštevat.

Monterska ekipa bo z dogradnjo običajno izgubila toliko časa in energije kot z novo, v veliko primerih še več, ker mora upoštevat zatečeno stanje in omejitve.

Zakaj večina izvajalcev ponuja Solaredge? Ker to delajo kuharji, cvetličarji.... in ti so se priučili en sam sistem, ne razumejo pa raznih elektro zadev in se zato izogibajo naštudirat neznano. Običajno resni ponudniki iz štromarskim predznanjem obvladujejo več različnih sistemov in kmalu ugotovijo, da obstaja še kaj drugega, bolj raznolikega in razširljivega.... Jaz bi se izogibal tistih ponudnikov, ki ponujajo le en sistem, ker po neki logiki verjetno ne razumejo kaj delajo. To je razvidno tudi na tem forumu, kjer entuzijasti običajno sestavijo svojo elektrarno iz marsičesa drugega, pogosto takega, kar v Sloveniji sploh ni še na prodaj. Ekonomija obsega pač ne dopušča tolikšne ponudbe.
Sine64
EV začetnik
EV začetnik
7
2

FV-EV napisal/-a: 18 Nov 2023, 11:00
Likalnik napisal/-a: 16 Nov 2023, 12:08 1500€ da dodajo dva panela (tak predračun sem dobil), si ne predstavljam, če bi prišli celotno elektrarno zamenjati kakšen strošek bi bil šele to
Zamenjava celotne elektrarne je dražja od postavitve nove, ker porabiš še enkrat toliko časa saj moraš demontirat in odvleč staro ter nato montirat novo.

Dogradnja je draga, ker moraš upoštevat določene elektro razsmerniške karakteristike, ki so pri vsaki elektrarni lahko drugačne. Včasih tudi moduli presegajo kakšne karakteristike na string in tudi ne moreš vedno mešati modulov. Največ težav pri tem je ravno pri Solaredgu, ker ima veliko čejev od minimalnega števila optimizatorjev na string, nekompatibilnosti lastnih optimizatorjev med seboj.... Pri drugih proizvajalcih so nadgradnje bistveno enostavnejše, pa tudi tam imaš minimume in mksimume za upoštevat.

Monterska ekipa bo z dogradnjo običajno izgubila toliko časa in energije kot z novo, v veliko primerih še več, ker mora upoštevat zatečeno stanje in omejitve.

Zakaj večina izvajalcev ponuja Solaredge? Ker to delajo kuharji, cvetličarji.... in ti so se priučili en sam sistem, ne razumejo pa raznih elektro zadev in se zato izogibajo naštudirat neznano. Običajno resni ponudniki iz štromarskim predznanjem obvladujejo več različnih sistemov in kmalu ugotovijo, da obstaja še kaj drugega, bolj raznolikega in razširljivega.... Jaz bi se izogibal tistih ponudnikov, ki ponujajo le en sistem, ker po neki logiki verjetno ne razumejo kaj delajo. To je razvidno tudi na tem forumu, kjer entuzijasti običajno sestavijo svojo elektrarno iz marsičesa drugega, pogosto takega, kar v Sloveniji sploh ni še na prodaj. Ekonomija obsega pač ne dopušča tolikšne ponudbe.
A če v Solaredge designer, kjer vneseš tvojo trenutno elektrarno in dodaš nov string s paneli in optimizatorji notri ter to vse skupaj "požegna" kompatibilnost v programu.....potem ni za pričakovati težav s kompatibilnostjo? ali je v praksi kaj drugače?
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
5708
3784

Sine64 napisal/-a: 20 Nov 2023, 12:40
FV-EV napisal/-a: 18 Nov 2023, 11:00

A če v Solaredge designer, kjer vneseš tvojo trenutno elektrarno in dodaš nov string s paneli in optimizatorji notri ter to vse skupaj "požegna" kompatibilnost v programu.....potem ni za pričakovati težav s kompatibilnostjo? ali je v praksi kaj drugače?
Garancijo na razsmernik in optimizator daje proizvajalec, torej v tvojem primeru SolarEdge. SolarEdge že več let prizna garancijo le v primeru, da je bila elektrarna dizajnirana v njegovem designerju in tam šla skozi proceduro, torej da ima kljukico z njihove strani. Marsikdo, ki se ukvarja s postavitvijo že na pamet ve kaj bo šlo skozi, so pa včasih mejni primeri in se je potrebno prepričat, da ne ostaneš brez garancije s strani SolarEdga. Designer ti bo skozi spustil le kompatibilne komponente in v tem primeru ne boš imel težav.
Sine64
EV začetnik
EV začetnik
7
2

Ja v Designerju sem prerisal svojo trenutno SE shemo z SE17K in 17 optimizatorji P650 ki so vsi vezani na en string s 33 paneli 320W. S programom sem potem dodal 15 novih panelov 420W in 15 optimizatorjev P505 in Designer zaenkrat kaže da je to ok.
Uporabniški avatar
DeCoRawr
EV ambasador
EV ambasador
Avto: Kona 64_2018
3140
501

Odgovor Napisal/-a DeCoRawr »

Fantje jst nevem kaj se tolk komplicira. Po kolk so paneli dandanes, 130€ ? Mikro inverter 70€

Torej 400€ stroška + konstrukcija. Vržeš na lopo in je.

Špice bo SolarEdge zrihtal da nebo šlo čez in je. Ostane garancija na taveliko in denar v denarnici.

Tko da ja ekonomija je odlična zadaj ;)
DGJ
Odgovori