Balkonska sončna elektrarna

Prostor za debato o vsem kar ni nujno povezano z električnimi vozili
Odgovori
Uporabniški avatar
SiByte
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Avto: 2x VW e-Golf
66
74

Re: Balkonska sončna elektrarna

Odgovor Napisal/-a SiByte »

Nikjer ne piše, da mora biti na 1 fazi. Omejitev je le 600W oddajanja. To bo pa tako ali tako nastavljeno na 0W, razen če kdaj razsmernik ne bo dovolj hitro zmanjšal oddajne moči.
Uporabniški avatar
pirpy
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: Topolšica
Avto: ZOE 38 i,leaf 35,e-imt 24,PW 21+15+8 kWh
2899
1417

Odgovor Napisal/-a pirpy »

Dardo napisal/-a: 08 Mar 2023, 21:36
pirpy napisal/-a: 08 Mar 2023, 19:37
Dardo napisal/-a: 08 Mar 2023, 14:28

Meni deluje in od 14.2.2022 do danes mi je proizvedla nekaj čez 30 kw - od tega je bilo vaj polovica dni oblačnih oz. meglenih. Največ proizvedeno je bilo 3,25 kw/h (mikroinverter 600W in 2 panela po 375w). :)
3.25kWh/h ? si mislil 325Wh/h
3,25 kw/h v enem dnevu.
aha razumem, 3.25 kWh na dan
damci
EV začetnik
EV začetnik
15
0

Odgovor Napisal/-a damci »

ker je ze minilo 14 dni in od Elektra MAribor nobenega odgovora, sem vceraj posiljal mail - seveda ponovno nobenega odgovora, zato sme danes klical, operater ki se oglasil se mi zacel smejat, da se caka 4 mesece, ceprav si ni dal dopovedati da ne govorim o klasicni soncni elektrarni. Me je pol prevezal na upravo, ampak se logicno nihce ne oglasi.
Stevca niso zamenjali, je se zmeraj Landis+ Gyr E350, ki pa ne podpira dvosmernosti, saj nima potrebnih znakov na njem
Uporabniški avatar
SiByte
EV entuziast
EV entuziast
66
74

Kateri znaki bi to naj bili?
damci
EV začetnik
EV začetnik
15
0

stevec.JPG
stevec.JPG (58.03 KiB) Pogledano 634 krat
SiByte
tanekdo
EV začetnik
EV začetnik
6
23

Odgovor Napisal/-a tanekdo »

damci napisal/-a: 10 Mar 2023, 08:20 ker je ze minilo 14 dni in od Elektra MAribor nobenega odgovora, sem vceraj posiljal mail - seveda ponovno nobenega odgovora, zato sme danes klical, operater ki se oglasil se mi zacel smejat, da se caka 4 mesece, ceprav si ni dal dopovedati da ne govorim o klasicni soncni elektrarni. Me je pol prevezal na upravo, ampak se logicno nihce ne oglasi.
Stevca niso zamenjali, je se zmeraj Landis+ Gyr E350, ki pa ne podpira dvosmernosti, saj nima potrebnih znakov na njem
:-( Kaj pa ce se obnasanje Elektra Maribor prijavi na SODO? Oz kdo je odgovorni organ za krsitve?
tanekdo
EV začetnik
EV začetnik
6
23

Tukaj je sicer pravilnik ministrstva objavljen 14.12.2022:
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred ... =PRAV14841

"(4) Distribucijski operater mora v 14 dneh po prejemu obvestila iz drugega odstavka tega člena zagotoviti, da gospodinjskega odjemalca zaradi obratovanja vtične proizvodne naprave v skladu s tem pravilnikom ne izklopi iz distribucijskega omrežja električne energije"
crest
damci
EV začetnik
EV začetnik
15
0

ravno pripravljam mail za inspekcijo ministrstva za infrastrukturo, v CC bom dal SODO in pa Elektro Maribor

Sem pa pred nekje 45 min vklopil soncno, delala je sedja v oblacnem nekje 150W in stevec ni nic izklopil, mislim da se je prikazala na stevcu ena dodatna ikona z zvoncem (podobno ikoni za alarm), tako da grem sedaj iskat navodila kaj to pomeni.

Je pa tudi zena klicala na elektro in ko je koncno nekoga dobila so jo skoraj nadrli, da imajo toliko dela in da bomo dobili ko bomo dobili, da se sedaj nimajo casa ukvarjati s tem, ker imajo toliko dela.
tanekdo
damci
EV začetnik
EV začetnik
15
0

nasel v navodili: ikona z zvoncem predstavlja: Tamper alert indicator
tanekdo
EV začetnik
EV začetnik
6
23

damci napisal/-a: 10 Mar 2023, 13:18 ravno pripravljam mail za inspekcijo ministrstva za infrastrukturo, v CC bom dal SODO in pa Elektro Maribor ...
Elektro Maribor. Zalost :-( Porocaj, kako se bo zadeva odvijala naprej z Elektro Maribor pa tudi stevcem in morebitnim avtomatskim odklopom.
damci napisal/-a: 10 Mar 2023, 13:21 nasel v navodili: ikona z zvoncem predstavlja: Tamper alert indicator
:-/
Zadnjič spremenil tanekdo, dne 10 Mar 2023, 13:23, skupaj popravljeno 1 krat.
Matej24
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Kuca/Posao/Kuca
Avto: Cupra Born
334
349

Odgovor Napisal/-a Matej24 »

Slovenistan.
damci
EV začetnik
EV začetnik
15
0

zaenkrat sem soncno izklopil, ker berem navodila in ne vem kateri sistem obracunavanja je nastavljen na stevcu, saj ena od nastavitev proizvodnjo steje kot porabo in ravno za ta primer je napisano:

The absolute magnitude summation can be used as an anti-tampering measure. Here negative magnitudes of AL1, AL2, AL3 are added to the positive magnitudes of AL1, AL2, AL3
Priponke
obracun.JPG
obracun.JPG (26.52 KiB) Pogledano 557 krat
niko6
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Brežice, Ljubljana
Avto: Model S
108
49

Odgovor Napisal/-a niko6 »

damci napisal/-a: 10 Mar 2023, 13:18 ravno pripravljam mail za inspekcijo ministrstva za infrastrukturo, v CC bom dal SODO in pa Elektro Maribor

Sem pa pred nekje 45 min vklopil soncno, delala je sedja v oblacnem nekje 150W in stevec ni nic izklopil, mislim da se je prikazala na stevcu ena dodatna ikona z zvoncem (podobno ikoni za alarm), tako da grem sedaj iskat navodila kaj to pomeni.

Je pa tudi zena klicala na elektro in ko je koncno nekoga dobila so jo skoraj nadrli, da imajo toliko dela in da bomo dobili ko bomo dobili, da se sedaj nimajo casa ukvarjati s tem, ker imajo toliko dela.
LOL.
Pogumno. Ali pa morde Ne...
Uporabniški avatar
SiByte
EV entuziast
EV entuziast
66
74

damci napisal/-a: 10 Mar 2023, 13:18 ravno pripravljam mail za inspekcijo ministrstva za infrastrukturo, v CC bom dal SODO in pa Elektro Maribor.
Fajn bi bilo da bi tole objavil in ni vsi poslali enako tisti dan, ko poteče 14 dnevni rok. Več nas bo prej se bo kdo zmagal.
tanekdo
EV začetnik
EV začetnik
6
23

damci napisal/-a: 10 Mar 2023, 13:31 zaenkrat sem soncno izklopil, ker berem navodila in ne vem kateri sistem obracunavanja je nastavljen na stevcu, saj ena od nastavitev proizvodnjo steje kot porabo in ravno za ta primer je napisano: ... The absolute magnitude summation can be used as an anti-tampering measure. Here negative magnitudes of AL1, AL2, AL3 are added to the positive magnitudes of AL1, AL2, AL3
Imaš trifazni števec? Nekaj strani nazaj je bilo postavljeno vprašanje, kako se trifazni števec obnaša oz. kako ga elektro nastavi, tudi ko ga nastavi.
morazem napisal/-a: 25 Feb 2023, 19:01 Primer2:
Pl1= +100W (poraba 100W)
Pl2= +200W (poraba 200W)
Pl3= -150W (proizvodnja 150W)
Pl123 = Pl1+Pl2-Pl3 = 150W (Pl3 se odšteje)
Oddana električna energija se kompenzira s prejeto na drugih dveh fazah
Je vmes pri kom potrjeno, da deluje tako? Logicno se zdi. Hkrati pravilnik ministrstva tega ne predpisuje eksplicitno (možna samovolja distributerjev). Zdi se, da ti pravilniki marsičesa ne upoštevajo in potem izdajajo nove in nove pravilnike s popravki. Za pravilnik, ki sedaj eksplicitno dovoljuje oddajanje do 600w javno omrežje so rabili nekaj let. Hkrati se zdi, da trenuten pravilnik ne predpisuje nobenih kazni za distributerje, ki se na primer ne držijo 14 dnevnega roka za priklop take elektrarn; sedaj aktualen primer Elektra Maribor. Bomo videli, kako možnost ukrepanja potem imata ministrstvo ali SODO - zgolj opozarjanje distributerja (?) Kazen bi bila velika iniciative distributerju, da se predpisanega tudi drži.
SiByte napisal/-a: 10 Mar 2023, 13:55
damci napisal/-a: 10 Mar 2023, 13:18 ravno pripravljam mail za inspekcijo ministrstva za infrastrukturo, v CC bom dal SODO in pa Elektro Maribor.
Fajn bi bilo da bi tole objavil in ni vsi poslali enako tisti dan, ko poteče 14 dnevni rok. Več nas bo prej se bo kdo zmagal.
Se strinjam. :)
matevzv90
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: maribor
Avto: e-golf&Volvo
56
12

Odgovor Napisal/-a matevzv90 »

Pozdravljeni,

ne vklapljati te balkonske elektrarne ce nimate stevca kateri meri dvosmerno, ker v tem primeru steje kot da gre za porabo.

lp,Matevz
darjan, twolf, bossti
l150150b
EV začetnik
EV začetnik
8
0

Odgovor Napisal/-a l150150b »

pirpy napisal/-a: 08 Mar 2023, 19:37
Dardo napisal/-a: 08 Mar 2023, 14:28
cebelice napisal/-a: 07 Mar 2023, 19:08 Na Elektru so v temi, ne vedo praktično nič...

Datum, ki smo ga navedli za priključitev balkonske elektrarne je že mimo, pa ne vedo ali bo potrebno menjat števec ali ne, kako poteka priključitev (sj jo v bistvu ni) kakšni so pogoji z njihove strani, da zadeva funkcionira . Zanima me le to, da ne bo res oddajanje viškov v omrežje zaračunavali kot porabo, hočejo izjavo o skladnosti za mikroinverter, katera jim je bila poslana v sklopu navodil.

Kaj šele to ali bo omejitev na odjemnem mestu- števcu točno na 600w ali res na 800w, ker bom raje vzel mikroinverter HM800, pa potem se števec oz pametno vtičnico, da pred vklopom panelov, vidim koliko dejansko proizvedeta.

Kako kaj izkušnje po priključitvi kot sem zasledil, sta dve že zmontirani in delujeta ..
Meni deluje in od 14.2.2022 do danes mi je proizvedla nekaj čez 30 kw - od tega je bilo vaj polovica dni oblačnih oz. meglenih. Največ proizvedeno je bilo 3,25 kw/h (mikroinverter 600W in 2 panela po 375w). :)
3.25kWh/h ? si mislil 325Wh/h
"Wh" in "h" se med seboj krajšata so rekli pri matematiki in imamo samo "W" ................he, he!
warpedone
bossti
2
9

Odgovor Napisal/-a bossti »

Moj Landis+Gyr E450 meri dvosmerno, na displayu je zavedeno oddajanje.Vsaj nekaj dobrega.Drugače bi moral čakati na menjavo števca.In ali bi bilo to še vedno brezplačno?
cebelice
Kraj: Dolenjske TOPLICE
Avto: vw
2
0

Odgovor Napisal/-a cebelice »

bossti napisal/-a: 12 Mar 2023, 17:23 Moj Landis+Gyr E450 meri dvosmerno, na displayu je zavedeno oddajanje.Vsaj nekaj dobrega.Drugače bi moral čakati na menjavo števca.In ali bi bilo to še vedno brezplačno?
Da
bossti
tanekdo
EV začetnik
EV začetnik
6
23

https://ahoydtu.de/
https://hoymiles-versand.de/AHOY-DTU-fu ... tz/AHOYDTU

AhoyDTU in OpenDTU sta dva odprtokodni in poceni DTU opciji za Hoymiles mikroinverterje. Omogocata spremljanje trenutne proizvodnje po posameznem panelu; spreminjanje parametrov (npr omejitev izhodne moci mikroinverterja); ne shranjujeta pa sama po sebi zgodovinskih podatkov v oblak za poznejso uporabo in vrednotenje.
PogoreucJ, bossti
Odgovori