Balkonska sončna elektrarna
Re: Balkonska sončna elektrarna
Še malo o več solarnih balkonkah...
Je malo sivo , pa spet ne toliko.
Slovenski prodajalec ki oglašuje te elektrarne ima zapisano na svoji strani :
Ali je mogoče vključiti dva taka kompleta oz. tri; vsakega v svojo enofazno vtičnico s svojo varovalko na različne faze = L1 prvi komplet; L2 drugi komplet; in L3 tretji komplet. Vtičnice bodo napajane oz. povezane v omarici preko svojih enopolnih B-16A odklopnikov. ?
V Tehnični smernici TSG-N-002:2021 Nizkonapetostne električne inštalacije je v točki 11.3.8 Prenosne fotonapetostne naprave (naprave Plug&Play) določeno, da se lahko priključi taka naprava v eno vtičnico, ki je v končnem tokokrogu. Torej, lahko se vključi ena naprava v vsako fazo posebej, če pri najmanjši porabi delovne moči v objektu preko merilnega mesta ne bi oddali več kot 600 W.
Vtična proizvodna naprava lahko v distribucijsko omrežje električne energije v kateremkoli trenutku oddaja delovno moč, ki je enaka ali manjša od 600 W.
Uradni list:
TSG-N-002:2021 11.3.8
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M ... lacije.pdf
Je pa na nemških forumih ista debata in tudi večinoma isti zaključki...
Je malo sivo , pa spet ne toliko.
Slovenski prodajalec ki oglašuje te elektrarne ima zapisano na svoji strani :
Ali je mogoče vključiti dva taka kompleta oz. tri; vsakega v svojo enofazno vtičnico s svojo varovalko na različne faze = L1 prvi komplet; L2 drugi komplet; in L3 tretji komplet. Vtičnice bodo napajane oz. povezane v omarici preko svojih enopolnih B-16A odklopnikov. ?
V Tehnični smernici TSG-N-002:2021 Nizkonapetostne električne inštalacije je v točki 11.3.8 Prenosne fotonapetostne naprave (naprave Plug&Play) določeno, da se lahko priključi taka naprava v eno vtičnico, ki je v končnem tokokrogu. Torej, lahko se vključi ena naprava v vsako fazo posebej, če pri najmanjši porabi delovne moči v objektu preko merilnega mesta ne bi oddali več kot 600 W.
Vtična proizvodna naprava lahko v distribucijsko omrežje električne energije v kateremkoli trenutku oddaja delovno moč, ki je enaka ali manjša od 600 W.
Uradni list:
TSG-N-002:2021 11.3.8
https://www.gov.si/assets/ministrstva/M ... lacije.pdf
Je pa na nemških forumih ista debata in tudi večinoma isti zaključki...
A to pa ne.. V nobenem trenutku ne smeš oddati v onrežje več kot 600w.. bistvena je stalna poraba
nemci nimajo tega problema, ker pri njih se saldira poraba po fazah.
Pri nas ti še števca po 6 mesecih ne pridejo zamenjat/sprogramirat in ti viške šteje kot porabo.
Saldiranje med fazami pa so zaenkrat mokre sanje.
Saldiranje med fazami pa so zaenkrat mokre sanje.
@kekeck kakšen števec pa imaš(Znamka + Model)? Kako veš da ti viške šteje kot porabo? Si opravil kakšne meritve(Z primerno opremo, ki ustreza standardom), da trdiš tako?
Števec je Iskra MT381, ki je menda dvosrmeren, samo potrebno ga je sprogramirat.
Na SE imam števec Shelly ki mi meri proizvodnjo.
Za 100% ne morem trditi da gredo viški pod porabo vsekakor pa glede na podatke pri mojelektro.si špica proizvodnje sovpada z oddano energijo.
100% pa ti potrdim da faze ne saldirajo kar takrat ko je bila oddaja je obenem tudi poraba.
Na SE imam števec Shelly ki mi meri proizvodnjo.
Za 100% ne morem trditi da gredo viški pod porabo vsekakor pa glede na podatke pri mojelektro.si špica proizvodnje sovpada z oddano energijo.
100% pa ti potrdim da faze ne saldirajo kar takrat ko je bila oddaja je obenem tudi poraba.
Ta števec skoraj sigurno kar vračaš v omrežje ne prikazuje kot porabo...
Kateri Shelly uporabljaš? Niso vsi primerni kot merilnik porabe in je odstopanje od realnega stanja lahko zelo veliko(tudi 10% ali več)...
Faze ne saldirajo in nikoli ne bodo(Takšen je uraden odgovor Ministrstva za okolje, podnebje in energijo) tako, da o tem se je brez veze pogovarjati in izgubljati čas...
Kateri Shelly uporabljaš? Niso vsi primerni kot merilnik porabe in je odstopanje od realnega stanja lahko zelo veliko(tudi 10% ali več)...
Faze ne saldirajo in nikoli ne bodo(Takšen je uraden odgovor Ministrstva za okolje, podnebje in energijo) tako, da o tem se je brez veze pogovarjati in izgubljati čas...
Shelly EM, ki mi meri proizvodno in ne oddano energijo v omrežje.
Oddano energijo v omrežje sem pogledal na mojelektro.
Oddano energijo v omrežje sem pogledal na mojelektro.
Glede saldiranja faz morda obstaja kakšna evropska smernica ??
So pa vsaj prri nabavi fotovoltaike nemci bolj "zeleni" kot naši.. Sigurno vsaj vse kar je okoli balkonk je brez davka.
So pa vsaj prri nabavi fotovoltaike nemci bolj "zeleni" kot naši.. Sigurno vsaj vse kar je okoli balkonk je brez davka.
@kekeck
Po hitrem pregledu navodil števca nisem našel nastavitve, kjer bi lahko prenastavil delovanje, da se produkcija(poslano v omrežje) šteje kot poraba... V osnovi števci niso tako nastavljeni, če pa je kateri od tehnikov šaril po nastavitvah števca in števec to omogoča pa bi lahko prišlo do tega... Pa tudi tehniki ponavadi dobijo že nastavljene števce in jih ne nastavljajo sami...
Če nimaš svojega števca na vhodu v hišo potem ne boš nikoli vedel koliko pošiljaš v danem trenutku v omrežje... Če imaš navaden EM ima le ta možnost priklopa dveh merilnih sponk. In mislim da bi lahko eno uporabil kot meritev na fazi kjer je SE...
Torej si si sam odgovoril na dilemo... V kolikor pošilja podatke v moj elektro števec beleži porabo in proizvodnjo ločeno.
@soncan1 dvomim da obstaja. Ministrstvo je predlog v obravnavi zavrnilo tako, da za enkrat iz tega ne bo nič... Mogoče kdaj v prihodnosti... Mogoče bo kakšen distributer na svojo roko kdaj imel kakšno akcijo za balkonarje, da jim na računu, da kakšen simboličen popust vendar zelo dvomim v kaj takega...
Nakupe brez davka pri nas pa mislim, da ne bomo dočakali...
Po hitrem pregledu navodil števca nisem našel nastavitve, kjer bi lahko prenastavil delovanje, da se produkcija(poslano v omrežje) šteje kot poraba... V osnovi števci niso tako nastavljeni, če pa je kateri od tehnikov šaril po nastavitvah števca in števec to omogoča pa bi lahko prišlo do tega... Pa tudi tehniki ponavadi dobijo že nastavljene števce in jih ne nastavljajo sami...
Če nimaš svojega števca na vhodu v hišo potem ne boš nikoli vedel koliko pošiljaš v danem trenutku v omrežje... Če imaš navaden EM ima le ta možnost priklopa dveh merilnih sponk. In mislim da bi lahko eno uporabil kot meritev na fazi kjer je SE...
Torej si si sam odgovoril na dilemo... V kolikor pošilja podatke v moj elektro števec beleži porabo in proizvodnjo ločeno.
@soncan1 dvomim da obstaja. Ministrstvo je predlog v obravnavi zavrnilo tako, da za enkrat iz tega ne bo nič... Mogoče kdaj v prihodnosti... Mogoče bo kakšen distributer na svojo roko kdaj imel kakšno akcijo za balkonarje, da jim na računu, da kakšen simboličen popust vendar zelo dvomim v kaj takega...
Nakupe brez davka pri nas pa mislim, da ne bomo dočakali...
-
- EV začetnik
- Kraj: Velenje
- Avto: Turan15
-
54
[*]
Še moja izkušnja z balkonsko .
Nabavil 2 x 425 w PV.
Hoymille 800w razsmernik.
Ključek za beleženje.
Shelly s za proizvodnjo?
Montiral na vrt poskusno 5 st. J in 5 st.,Z
Pritrjeno ,da se da rotirat po vertikali in horizontu.
Taka postavitev mi pobere največ sonca. Pri montaži SE bom verjetno postavil PV. samo 10st J in 5st.Z.
Sodo obvestil po e.pošti da bom po 15 dneh priključil balkonsko SE. In mi naj prilagodijo števec.
Uporabljen razsmernik Hoymille 800w je na njihovem spisku in podatke imajo.
Nič več, nobenih načrtov, dokumentacije.
Zadevo priključil po 10 dneh in špila. Na moj elektro prikazuje tudi oddano energijo.
Oddajal sem več kod pol.
Zato sem v etaži izklopil fid. Vse tri izhode iz fida sem združil na fazi elektrarne.
V bistvu imam v nadstropju enofazni sistem z elektrarno. Smo se dogovorili, da na enkrat uporabljamo po en večji porabnik .
Mi elektro pokaže največjo moč 2.2kw, tako,da ne presegamo glavne varovalke 20A.
Zdaj pokurimo večino a še vedno pobegne par kilovatov.
Dnevno proizvede do 5kw/h. Na mesec 100kw/h
Največja zabeležena moč 800w.
To bo delalo do postavitve SE.
Kompunente in dovoljenje za priključitev že imam.
Bi priporočil tistim, ki imajo možnost več PV , da se odločijo za mali hišni metering. Zunaj ne delajo elekrarne na zalogo.
Le toliko, da pokrijejo porabo.
Tudi sam bom imel samo 8kw ,kljub odobreni 11.4kw.
Nabavil 2 x 425 w PV.
Ključek za beleženje.
Shelly s za proizvodnjo?
Taka postavitev mi pobere največ sonca. Pri montaži SE bom verjetno postavil PV. samo 10st J in 5st.Z.
Sodo obvestil po e.pošti da bom po 15 dneh priključil balkonsko SE. In mi naj prilagodijo števec.
Zadevo priključil po 10 dneh in špila. Na moj elektro prikazuje tudi oddano energijo.
Oddajal sem več kod pol.
Zato sem v etaži izklopil fid. Vse tri izhode iz fida sem združil na fazi elektrarne.
V bistvu imam v nadstropju enofazni sistem z elektrarno. Smo se dogovorili, da na enkrat uporabljamo po en večji porabnik .
Mi elektro pokaže največjo moč 2.2kw, tako,da ne presegamo glavne varovalke 20A.
Bi priporočil tistim, ki imajo možnost več PV , da se odločijo za mali hišni metering. Zunaj ne delajo elekrarne na zalogo.
Vse ok..samo da bi dali 850w paneli 800w ven ?? To bi morali biti pa res neki laboratorijski pogoji.
-
- EV začetnik
-
54
Ne.
2 julij sem spremljal ,ko je bilo IN vreme in tudi zajel ekran .
Se pozna, kako je postavljen PV.
Tako, kod sem napisal je vsa znanost mojega laboratorija.
Kaže proti ključku Hoymile 10w več .
Tudi v navodilu piše, da deluje v obe smeri porabniško. Tako da..
Če tapnem na tipko lahko SE ugasnem ali zalavfam.
Vsa znanost.
2 julij sem spremljal ,ko je bilo IN vreme in tudi zajel ekran .
Se pozna, kako je postavljen PV.
Tako, kod sem napisal je vsa znanost mojega laboratorija.
Kaže proti ključku Hoymile 10w več .
Tudi v navodilu piše, da deluje v obe smeri porabniško. Tako da..
Če tapnem na tipko lahko SE ugasnem ali zalavfam.
Vsa znanost.
Upam trditi da tole ni realno ..
Odvisno tudi kako imaš vse skupaj povezano.
Sam imam merilec na kablu,in so podatki dejansko identični kot na deye aplikaciji.
https://a.aliexpress.com/_m0OQdHo
Odvisno tudi kako imaš vse skupaj povezano.
Sam imam merilec na kablu,in so podatki dejansko identični kot na deye aplikaciji.
https://a.aliexpress.com/_m0OQdHo
-
- EV začetnik
-
54
Se sploh ne bremenim ,koliko je realno. Zato napisal 800W.
Povezati se drugače ne da.
SE vse konektorji.
Shelly v vtičnico in Sončni vtikač v vtičnico. Faza na fazo, Nulo na 0!
Povezati se drugače ne da.
SE vse konektorji.
Shelly v vtičnico in Sončni vtikač v vtičnico. Faza na fazo, Nulo na 0!
Saj ni bistveno..Poglej karakteristike od panelov . Mislim da to tebi meri splošno moč na fazi..
Tisti wati na panelih so daleč od realnosti.
Sem bil sam pred podobno dilemo , pa so mi razložili da treba gledati noct standard , tam pa vidiš da takšen panel daje realno tam do 350w...
Tisti wati na panelih so daleč od realnosti.
Sem bil sam pred podobno dilemo , pa so mi razložili da treba gledati noct standard , tam pa vidiš da takšen panel daje realno tam do 350w...
Popolnoma napačno zmontirani paneli. daj jih pod kotom cca. 34°, ne pa vodoravno in boš prišel blizu 650 WesvetMilan napisal/-a: ↑21 Sep 2023, 22:29 [*]Še moja izkušnja z balkonsko .
Nabavil 2 x 425 w PV.
Ključek za beleženje.
Shelly s za proizvodnjo?
Oddajal sem več kod pol.

Seveda je realno...
Če imaš kombinacijo hladnega delno oblačnega dneva, kjer je večina neba prekrita z "prosojnimi" oblaki, in se vmes občasno odpre jasno nebo... imaš potem kombinacijo ko je panel relativno hladen, imaš veliko difuzne svetlobme in še direktno obsevanje.
Recimo ravno včeraj je bil pri nas tak dan. 9kWp elektrarna je delovala z 10kW. Kljub temu da bi ob teoretičnem izračunu za jasen dan lahko dobil največ 7.8kW...
Če imaš kombinacijo hladnega delno oblačnega dneva, kjer je večina neba prekrita z "prosojnimi" oblaki, in se vmes občasno odpre jasno nebo... imaš potem kombinacijo ko je panel relativno hladen, imaš veliko difuzne svetlobme in še direktno obsevanje.
Recimo ravno včeraj je bil pri nas tak dan. 9kWp elektrarna je delovala z 10kW. Kljub temu da bi ob teoretičnem izračunu za jasen dan lahko dobil največ 7.8kW...
Zanima kaj naj nebi bilo realno?
Tudi sam imam Hoymiles HM-800 + 2x Bisol 460W(STC) oz 343W(NOCT) panela. Ko je sonce pod tapravim kotom dajo ven več kot 400W.
DTU pri meni ne prikazuje realnih AC vrednosti in odstopanje je velikokrat dokaj veliko predvsem pri majhnih močeh. Sam za meritve proizvodnje in porabe uporabljam certificirane merilnike in ne Shelly in recimo 10.8.2023 ob 11:01 je bila proizvodnja 813,87W AC(Merilnik porabe), DTU je takrat prikazoval 813,3W AC in 855,77W DC.
@esvetMilan Shelly imaš narobe zvezan, saj če bi bil pravilno bi ti moč kazalo negativno(Npr -800W) ...
Tudi sam imam Hoymiles HM-800 + 2x Bisol 460W(STC) oz 343W(NOCT) panela. Ko je sonce pod tapravim kotom dajo ven več kot 400W.
DTU pri meni ne prikazuje realnih AC vrednosti in odstopanje je velikokrat dokaj veliko predvsem pri majhnih močeh. Sam za meritve proizvodnje in porabe uporabljam certificirane merilnike in ne Shelly in recimo 10.8.2023 ob 11:01 je bila proizvodnja 813,87W AC(Merilnik porabe), DTU je takrat prikazoval 813,3W AC in 855,77W DC.
@esvetMilan Shelly imaš narobe zvezan, saj če bi bil pravilno bi ti moč kazalo negativno(Npr -800W) ...
-
- Similar Topics
- Odgovori
- Ogledi
- Zadnji prispevek
-
- 14 Odgovori
- 2803 Ogledi
-
Zadnji prispevek Napisal/-a Sokol11