SolarEdge - Kako in kaj?

Sončne elektrarne, vetrne elektrarne, male hidro elektrarne,...
vitro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 151
Kraj: Dobrova
Avto: Ioniq fl
111
110

Re: SunContract

OdgovorNapisal/-a vitro » 29 Sep 2019, 22:40

Matej je napisal/-a:Saj, ampak vidim samo koliko jo je elektrarna naredila. Ne vidim pa kakšno skupno porabo do današnjega dne je pa imelo gospodinjstvo.
Se oproščam, zaradi, morda nekaterim, neumnim vprašanjem, vendar me zanima, ker mi pač niso pokazali kako se s tem hendla.


Vprašanje je povsem na mestu :)
Pirpy je pokazal, kako se izračuna skupna poraba - računaš od začetka leta do danes. Jaz to evidenco vodim vsak mesec (konec meseca) v excel tabeli. Na elektro števcu preberem oddano in prejeto energijo, in to je dovolj za izračun, ali si z vidika SODO v letu pridelal višek ali minus. Če pa želiš zase videti še celotno porabo gospodinjstva, moraš prejeti energiji prišteti še porabo iz SE (= produkcija - izvoženo). Jaz tudi to vpisujem v tabelo. Na ta način lahko prilagajaš porabo, če imaš to možnost (jaz bi lahko npr. grel vodo samo s plinom, sedaj jo z elektriko).
vivo
Uporabniški avatar
Matej
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1438
Kraj: Trojane
Avto: Ioniq EV_e Golf
1338
1031

Re: SunContract

OdgovorNapisal/-a Matej » 30 Sep 2019, 07:01

Torej je potrebno porabo "na roke" spremljat. Sem mislil, da se da kje preko online pobrati zadevo.

@vitro, tabela me zanima :oops:
TČ_6/12, EV1_7/17, SE_9/19, EV2_10/19
Uporabniški avatar
robertto
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1094
Kraj: Gornji Grad
Avto: KIA Soul EV+ZOE Z.E. 50 LIFE
1086
906

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a robertto » 30 Sep 2019, 09:04

@Matej
Po moje lahko vidis kje si z viski, da kliknes na zavihek “letno” dobis koliko si oddal in koliko si porabil. Ce je zeleno polje vecje kot rdece, potem imas nekaj viska, ce je pa rdece polje vecje od zelenega, pa lahko pricakujes konec leta poracun.
vitro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 151
Kraj: Dobrova
Avto: Ioniq fl
111
110

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a vitro » 30 Sep 2019, 10:06

@Matej tabelo bom prilepil zvečer, ko bom doma
@robertto Meni SolarEdge javlja samo proizvodnjo in nič drugega - nimam takih lepih grafov, kot je prikazan zgoraj :( . Zgleda, da razsmernik ni zvezan s števcem, da bi imel še podatke od oddane/prejete energije iz omrežja. Tako da ja, moram iti ven do števca. Pa ni nek problem, ker to počnem samo enkrat na mesec (večji problem je, ko kdaj pozabim ;) ).
Uporabniški avatar
Matej
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1438
Kraj: Trojane
Avto: Ioniq EV_e Golf
1338
1031

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a Matej » 30 Sep 2019, 10:55

Tudi na aplikaciji, ki jo jaz uporabljam ni videti letne porabe hiše. Samo proizvodnja SE.
TČ_6/12, EV1_7/17, SE_9/19, EV2_10/19
darjan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1627
Kraj: Maribor
Avto: Chevrolet Volt
388
284

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a darjan » 30 Sep 2019, 10:58

Meni kaže oboje.
Uporabniški avatar
Matej
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1438
Kraj: Trojane
Avto: Ioniq EV_e Golf
1338
1031

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a Matej » 30 Sep 2019, 11:33

Lahko narediš printScreen, da vidim kako zgleda?
TČ_6/12, EV1_7/17, SE_9/19, EV2_10/19
Blue30
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 175
25
48

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a Blue30 » 30 Sep 2019, 12:42

Zgleda, da je to cisto odvisno od monterjev SE.

Najbolje, da napisete izvajalca, nas je bil Enertec, tega nimamo.
darjan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1627
Kraj: Maribor
Avto: Chevrolet Volt
388
284

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a darjan » 30 Sep 2019, 12:48

Matej je napisal/-a:Lahko narediš printScreen, da vidim kako zgleda?

Screenshot_20190930-124600.png
vitro
Uporabniški avatar
Matej
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1438
Kraj: Trojane
Avto: Ioniq EV_e Golf
1338
1031

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a Matej » 30 Sep 2019, 13:12

@darjan, hudo. To bi si želel videti v moji aplikaciji...Glede na to, da tudi uporabljam solaredge je morda potrebno nastaviti v nastavitvah?
TČ_6/12, EV1_7/17, SE_9/19, EV2_10/19
vivo
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 152
Kraj: Zasavje
Avto: Čakam na EV
50
118

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a vivo » 30 Sep 2019, 13:14

Matej je napisal/-a:@darjan, hudo. To bi si želel videti v moji aplikaciji...Glede na to, da tudi uporabljam solaredge je morda potrebno nastaviti v nastavitvah?

Mislim, da ti tako kot meni, manjka del opreme in ustrezne medsebojne povezave, med napravami in odjemom !
Uporabniški avatar
Matej
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1438
Kraj: Trojane
Avto: Ioniq EV_e Golf
1338
1031

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a Matej » 30 Sep 2019, 13:16

vivo je napisal/-a:
Matej je napisal/-a:@darjan, hudo. To bi si želel videti v moji aplikaciji...Glede na to, da tudi uporabljam solaredge je morda potrebno nastaviti v nastavitvah?

Mislim, da ti tako kot meni, manjka del opreme in ustrezne medsebojne povezave, med napravami in odjemom !


Bom povprašal mojstra, ki mi je prodal SE. Ma da mi uredi.
TČ_6/12, EV1_7/17, SE_9/19, EV2_10/19
darjan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1627
Kraj: Maribor
Avto: Chevrolet Volt
388
284

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a darjan » 30 Sep 2019, 14:13

Ja jaz imam ta števec porabo, ko je nekdo rekel, da se ne splača, ker košta 500 eur.
peion
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 59
Kraj: Jesenice
Avto: Peugeot Ion
80
140

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a peion » 30 Sep 2019, 14:55

Jaz vse pomembne podatke dobim tukaj Prijava :: Moj EG ra--un in to mi povsem zadošča.
Blue30
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 175
25
48

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a Blue30 » 30 Sep 2019, 15:46

Za 500 eur je omenil monter. Potrebno povezat od el.omarice do inverterja s kablom + stevec. To sem prebral tu, se mi zdi, in monter je potrdil.
Uporabniški avatar
robertto
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1094
Kraj: Gornji Grad
Avto: KIA Soul EV+ZOE Z.E. 50 LIFE
1086
906

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a robertto » 30 Sep 2019, 16:49

Tudi meni kaze samo proizvodnjo, ceprav imam placan sistem tudi za prikaz porabe. Ocitno se nisva z Matejem cisto uradno priklopljena. Ko gledam stevec, je puscica vedno obnjena na levo, morala bi pa biti tudi kdaj obrnjena na desno, ker enkrat kaze koliko oddajam, drugic koliko porabljam. Zunaj na Solar edge omarici pa spodaj gori rdeca lucka. Po moje se hisa s sonco energijo se ne napaja. Od proizvodnje pa mislim, da se nimam profita, ima pa jo Elektro.
m3
EVSVET donator
EVSVET donator
Prispevkov: 59
Avto: e Golf 2020, Citigo IV
63
49

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a m3 » 30 Sep 2019, 17:10

Za spremljanje porabe, kot ima darjan potrebuješ dodatno to:

-HD- Part 3 - Installing the SolarEdge Modbus Meter - YouTube
Blue30
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 175
25
48

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a Blue30 » 30 Sep 2019, 17:52

m3 je napisal/-a:Za spremljanje porabe, kot ima darjan potrebuješ dodatno to:

-HD- Part 3 - Installing the SolarEdge Modbus Meter - YouTube


Je omenil elektro omarico ali sem preslišal? (čisto možno, ker nimam pojma) Nisem videl povezave med omarico in inverterjem.

Je to enemu električarju mala znanost ali nekaj splošnega za naredit?
Uporabniški avatar
robertto
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1094
Kraj: Gornji Grad
Avto: KIA Soul EV+ZOE Z.E. 50 LIFE
1086
906

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a robertto » 30 Sep 2019, 18:49

Ta naprava je v omarici. Na vsaki fazi je zelena lucka, kar pomeni da so faze prav postavljene. Kaze pa samo proizvodnjo. Verjetno je potrebna se kaksnih nastavitev, ki so meni nedostopne. Moti me samo rdeca lucka pod razsmernikom. Ta gori nonstop.
m3
EVSVET donator
EVSVET donator
Prispevkov: 59
Avto: e Golf 2020, Citigo IV
63
49

Re: SolarEdge - Kako in kaj?

OdgovorNapisal/-a m3 » 30 Sep 2019, 18:52

Tokovniki morajo biti pred števcem. Med števcem in hišo z priključkom SE. Se pravi, Če imaš kabel direktno iz zunanjega števca v omarico z varovalkami in tam priključeno SE lahko na vsaki fazi v dovodu v omarici. Od tam rabiš samo povezavo do inverterja. Pri meni kar UTP kabel. Mislim, da so samo dve žički.
darjan

  • Podobne Teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Vrni se na