Nove polnilnice po Sloveniji

Polnjenje v divjini je lahko posebna dogodivščina
Odgovori
Uporabniški avatar
EVSVET
Administrator
Prispevkov: 1043
878
31

Nove polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a EVSVET »


Za sporočanje/obveščanje o trenutnem stanju/delovanju obstoječih polnilnic uporabi temo o trenutnem stanju!

Kar nekaj spletnih strani, društev in tudi podjetij se trudi zbrati in urediti seznam ter stanje javnih in zasebnih polnilnic po Sloveniji.

http://www.plugshare.com
PlugShare je največja skupnost voznikov električnih vozil na svetu. Zgrajena je za in s pomočjo več kot 120.000 uporabnikov, ki si z njo vsak dan pomagajo napolnit svoje vozilo. Znotraj aplikacije uporabniki prijavijo začetek polnjenjenja, si delijo nasvete, komentirajo, dodajo fotografije in sporočajo svoje izkušnje s polnilnicami.

EVSVET Komentar
Plugshare je mobilna aplikacija in spletna stran, ki je bila v začetku namenjena uporabnikom na področju ZDA, kasneje pa se je krog uporabnikov prelil tudi izven meja in sedaj praktično pokrivajo cel svet. Prednost PlugShare-a je v ogromni delovni moči, ki jo predstavljajo uporabniki. Podatke o postajah, stanja, priključke, lokacijo, fotografije. Vse to lahko zagotovi vsak uporabnik, in v trenutku je na voljo vsem. Plugshare, sicer striktno pregleduje in skrbi, da ne prihaja do zlorab in napačnih informacij. Pač kolikor je v njihovi moči. Za vsako polnilnico sredi travnika pač ne preverjajo pravilnih podatkov o moči in konektorju.
Glavna prednost je torej odprta podatkovna baza. Ta zagotavlja ažurnost, večje število uporabnikov zagotavlja točnost, Plugshare pa zagotavlja aplikacijo s solidnim vmesnikom.
Ker je Plugshare svetovno znana aplikacija, je tudi veliko bolj prijazna do tujcev, ki verjetno nebi iskali namenskih slovenskih strani in aplikacij med potovanjem prek Slovenije.

http://www.polni.si
Uporabniški portal Polni.si je bil postavljen v okviru prizadevanj Društva za električna vozila Slovenije, ki spoduja širjenje polnilne infrastrukture in hitrejši prodor električnih vozil na slovensko tržišče. Portal Polni.si je od svoje ustanovitve dostopen kot brezplačna in neprofitna storitev in bo ostal brezplačen tudi v bodoče. Do portala Polni.si lahko uporabniki z mobilno ali spletno povezavo dostopajo kjerkoli in kadarkoli. Namen portala je olajšati uporabo in polnjenje električnih vozil vsem njihovim uporabnikom ter vzpostaviti kanal za izražanje želja po novih postajah ali nadgradnji obstoječih in na ta način okrepiti sodelovanje med uporabniki električnih vozil, ponudniki storitev polnjenja in proizvajalci polnilne opreme.

EVSVET Komentar
Polni.si je dobro zasnovana spletna stran na kateri hitro najdemo željeno polnilnico. Dostopni so tudi osnovni podatki o polnilnici, tipi priključkov, in na nekaterih celo zasedenost vtičnice. Omogoča tudi oddajanje komentarja za vsako polnilnico, pozitivnega, ali negativnega. Za mobilni telefon so strani prilagojene, tako da je klikanje malo olajšano.

https://www.gremonaelektriko.si/
Bivši portal elektro-crpalke.si je bil prvi slovenski spletni iskalnik elektro črpalk za električna vozila. S promocijo elektro črpalk in iskalnikom po elektro črpalkah želimo spodbuditi promocijo in hitrejšo vpeljavo uporabe električnih vozil v Sloveniji. Ker postaja električna energija eden močnejših pogonskih načinov transportnih sredstev, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju, smo se odločili, da voznikom vozil na električni pogon ponudimo enotno vstopno točko – zbirnik vseh slovenskih »elektro črpalk«.
Spletni portal https://www.gremonaelektriko.si/ je skupni projekt Elektra Ljubljana in partnerjev.

EVSVET Komentar
Portal elektro črpalk, je vsebinsko zelo podobna stran kot polni.si. Na voljo so vse osnovne informacije o črpalki, ter za črpalke v lasti elektra ljubljana in partnerjev, tudi njihovo trenutno operativno stanje ter zasedenost. Vsebuje tudi fotograije večine črpalk, nekaj kar sem pogrešal na polni.si. Ko iščeš majhen stebriček sredi neznane ulice, je fotografija lahko v ogromno pomoč.
Imajo pa elektro-črpalke eno veliko pomanjkljivost. Strani namreč niso prirejene za uporabo na mobilnem telefonu in zato je brskanje na njem zelo nepraktično. Baza postaj je solidna, podatki o postajah, pa ne najnovejši. Pri Elektro gorenjska in Petrolu so nedavno nadgradili precej polnilnic, pa podatki na elektro-črpalkah še niso posodobljeni.

https://chargejuice.com/
S pomočjo Charge Juice spletne strani ali aplikacije lahko uporabnik najde želeno polnilno postajo za svoje električno vozilo, preveri razpoložljivost in jo aktivira za polnjenje. Gre za napredno aplikacijo za pametni telefon, ki uporabniku nudi svežo uporabniško izkušnjo in veliko zanimivih funkcij.

EVSVET Komentar
Od, do sedaj naštetih, vsekakor najbolj dodelana in sodobna spletna stran. Avtorji so se res potrudili, zbrali tudi več fotografij vsake polnilnice, in za povrh dodali še mobilno aplikacijo, ki poenostavi uporabo iskalnika na mobilnem telefonu. Aplikacija omogoča tudi aktivacijo postaj, ki to podpirajo. Ni jih veliko, nekaj pa le. Ena slabost je, da si v aplikaciji ni mogoče ogledati celotnih fotografij, le zelo ozke izreze. Ne vem ali je to tako namenoma, ali je spregledana napaka. Baza postaj je zaenkrat ažurna.

Konkurence torej tudi na tem, še zelo mladem in razvijajočem segmentu, ne manjka. Ker EVSVET ne namerava začeti graditi svoje baze polnilnih postaj, smo se odločili prispevati nekaj v EV skupnost na drugačen način. V Plugshare smo vnesli okrog 100 polnilnic, s kar se da točnimi podatki, ter fotografijami. Upamo da vam pridejo prav. Če smo kakšno zgrešili, pa vabljeni, da jo dodate sami.
Zemljevid polnilnih postaj za električna vozila, PlugShare
Zemljevid polnilnih postaj za električna vozila, PlugShare
[/center]
Dzun Tao, warpedone, LAjCi, Simon, domina
Uporabniški avatar
EVSVET
Administrator
Prispevkov: 1043
878
31

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a EVSVET »

Z julijem Grand hotel Bernardin svojim gostom in drugim uporabnikom ponuja možnost polnjenja električnih vozil. Na voljo sta dve polnilni mesti moči 22kW. Tip priključka je Type 2, Mennekes.
Polnilna mesta pred hotelom Grand Bernardin
Polnilna mesta pred hotelom Grand Bernardin
grand-hote-bernardin-EV-polnilnica.jpeg (89.44 KiB) Pogledano 51393 krat
[/center]
domina
Uporabniški avatar
EVSVET
Administrator
Prispevkov: 1043
878
31

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a EVSVET »

Po mojem mnenju je trenutno v Sloveniji stanje javnega polnilnega omrežja preslabo, da bi se lahko nanj zanašali in brezskrbno potovali po državi.

V Angliji, Franciji in ZDA je stanje že precej boljše, v skandinavskih državah pa še nekoliko.

Vendar kljub temu mislim, da je tudi Slovenija na dobri poti. Obstaja sicer že nekaj sto polnilnih mest, vendar je njihova uporabna vrednost precej omejena. Nekatere so v okvari, druge so nedostopne, obstaja množica različnih tipov aktivacij, kartic, ključev itd.
Veliko jih je tudi običajnih schuko vtičnic, kar pomeni da bo polnjenje zelo počasno. Tako nam ostane le peščica delujočih, hitrih in primerno lociranih postaj, s katerimi pa si vseeno lahko veliko pomagamo.

Da jih boste lažje našli, so vam lahko v pomoč spletne strani ali mobilne aplikacije zbrane zgoraj.

Do konca leta naj bi na avtocestnem križu zraslo še dodatnih 26 hitrih postaj. S tem pa bo že mogoče udobno potovanje prek celotne države.

Počivališče Ravne – ena polnilnica
Počivališče Ravbarkomanda – dve polnilnici
Počivališče Šempas – dve polnilnici
Počivališče Lom – dve polnilnici
Počivališče Radovljica – dve polnilnici
Počivališče Voklo – dve polnilnici
Počivališče Barje – ena polnilnica
Počivališče Podsmreka – ena polnilnica
Počivališče Dul – ena polnilnica
Počivališče Grič – ena polnilnica
Počivališče Lukovica – dve polnilnici
Počivališče Lopata (jug) – ena polnilnica
Počivališče Tepanje – dve polnilnici
Počivališče Dravsko polje – dve polnilnici
Počivališče Dobrenje – dve polnilnici
Počivališče Grabanoš – dve polnilnici
elektromobilni
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 286
Kraj: marost
Avto: generator
61
15

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a elektromobilni »

Danes sem 2xpolnil na hitri polnilni QC (CHAdeMO) postaji v Mariboru (Elektro Maribor). Polnilna postaja zopet deluje, pohvalno. Ko bo vzpostavljen AC križ hitrih polnilnih postaj, bo res čas za razcvet elektromobilnosti. Polnjenje je trajalo približno 40 min, napolnil sem cca 14 kWh za vožnjo od Lj-Mb. Ko sem se vračal iz A, pa sem samo dopolnil baterijo (55%), za to pa potreboval cca 30 min. Če bi bil že vzpostavljen sistem QC na AC, bi polnil samo na 80%, kar pa bi potreboval samo 10-15 min, ponil bi še enkrat pri Celju zopet za cca 15 min., kar je veliko bolj prijazno za baterijo, kot sedaj ko sem napolnil na QC na 94%. Super je videti, ko polniti z 100 A pri 395 VDC.
Priponke
20150826_114829 (Small).jpg
20150826_114806 (Small).jpg
evf, CRF
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 6356
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4870
5927

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a CRF »

Kaj pa je 75% na displayu?
elektromobilni
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 286
Kraj: marost
Avto: generator
61
15

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a elektromobilni »

Tok (59 A) in napetost (396 VDC) se slabo vidita. Pozno sem se spomnil slikati, začel je polniti z 100 A, kar pomeni da je polnil z okoli 40 kW, potem pa začne tok padati in na koncu polni samo z 10 A. Najbolj učinkovito in hitro polnjenje je do 80 % kapacitete baterije.
Priponke
20150826_114829 %28Small%29.jpg
20150826_114829 %28Small%29.jpg (73.55 KiB) Pogledano 50134 krat
CRF, Dzun Tao
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 6356
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4870
5927

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a CRF »

Aja? Torej postaja dobiva podatek od avta koliko je polna baterija? A ima to samo CHAdeMO?
elektromobilni
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 286
Kraj: marost
Avto: generator
61
15

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a elektromobilni »

Indikacijo napolnjenosti sem videl samo na CHAdeMO polnilnih postajah. AC postaje tega podatke na prikazujejo, nekatere prikazujejo podatek koliko energije si prejel (kWh), pri nekaterih pa ni nobenih podatkov.
Uporabniški avatar
pirpy
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 3445
Kraj: Topolšica
Avto: ZOE 38 i,leaf 35,e-imt 24,PW 21+15+8 kWh
3006
1486

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a pirpy »

ali ima supercharger od tesle tudi priključek za chademo in ac 43 kw.
Danes pa plugShare deluje zelooo počasi
Uporabniški avatar
pirpy
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 3445
Kraj: Topolšica
Avto: ZOE 38 i,leaf 35,e-imt 24,PW 21+15+8 kWh
3006
1486

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a pirpy »

lp
Kako bi načrtoval pot iz Topolšice v Piran k tašči z zoe r240, (220 km od tega 180 avtoceste)kje bi polnil ,koliko časa bi mi vzel postanek kaj bi ta čas otroci delali ,in kje bi v Piranu napolnil ter kako bi potekala pot domov .
elektromobilni
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 286
Kraj: marost
Avto: generator
61
15

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a elektromobilni »

pirpy napisal/-a:ali ima supercharger od tesle tudi priključek za chademo in ac 43 kw.
Danes pa plugShare deluje zelooo počasi
Ne, ni te opcije. Več o tem
http://evsvet.eu/viewtopic.php?f=19&t=242
Uporabniški avatar
matija
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 4560
Kraj: Slovenia
Avto: Tesla MY | VW eGolf
5825
7773

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a matija »

Polnis na superchargerju v BTC za 20min, zdaj je enostavno.
elektromobilni
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 286
Kraj: marost
Avto: generator
61
15

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a elektromobilni »

pirpy napisal/-a:lp
Kako bi načrtoval pot iz Topolšice v Piran k tašči z zoe r240, (220 km od tega 180 avtoceste)kje bi polnil ,koliko časa bi mi vzel postanek kaj bi ta čas otroci delali ,in kje bi v Piranu napolnil ter kako bi potekala pot domov .
Enkrat v Lj, recimo na Petrol BS na Celovški, kjer že deluje 22 kW polnilna postaja, nova PP BTC. Tam bi verjetno polnil 30 min do 1 ure. Od Lj do Pirana ne bi smel biti problem priti brez polnjenja. Če ni možnosti vtičnice pri tašči, imaš polnilno postajo v Piranu samo je schuco. Jaz bi se izbral KP na BS Kolodvorska, kjer je 22 kW in deluje. V Piranu pa bi na 1 f PP samo dopolnil. Otroci (koliko so strari?) so posebna zgodba. Recimo MC Donalds, kakšna slaščičarna, ... jim kar ustreza. Za nazaj pa imaš še opcijo Vrhnike, če ne bi prišel do LJ (kar dvomim), kjer je tudi 22 kW PP. Z izgradnjo AC hitrih PP pa boš imel vse na AC. Pomagaj si z polni.si. Predpogoj je da vse PP delujejo in so nezasedene, kar zna biti včasih težava.
CRF
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 6356
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4870
5927

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a CRF »

matija napisal/-a:Polnis na superchargerju v BTC za 20min, zdaj je enostavno.
Oznaka SuperCharger ("SC") je nekako rezervirana za Tesline hitre polnilnice. Ta, nova v BTC, je QuickCharger ("QC").
elektromobilni
Uporabniški avatar
pirpy
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 3445
Kraj: Topolšica
Avto: ZOE 38 i,leaf 35,e-imt 24,PW 21+15+8 kWh
3006
1486

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a pirpy »

Lp,
Po moje bi bilo najbolje ,da se polnilnice postavijo na samih destinacijah in ne na avtocesti.
Če potuješ na morje se naprimer ustaviš v živalskem vrtu ali kakšni restavraciji,nakupovalnem centru... ,da lažje počakaš ,potem pa nadaljuješ pot .Na bencinskih servisih skoraj nimaš kaj početi.Morali bi spodbujati postavitev polnilnic ob vsaki restavraciji in turistični točki, tako bi se tudi marsikateri tujec našel in zapravil kakšen extra € tako čisto nenačrtovano ,ker pač ima čas, ker se mu avto polni. Sploh ni pomembno, da je polnilnica za vsakim vogalom kot so sedaj bencinski servisi , saj lokalno polniš doma.Jaz nikoli nebom polnil avta na hitri polnilnici v Celjski regiji.
Če pa bom nekam odpotoval pa naj bo polnilnica na destinaciji oziroma če je izven dosega enega polnjenja bom načrtoval vmesno destinacijo in ne bencinski servis.
In drugo moje razmišljanje ,bolje da je manj polnilnih točk z več priključki kot več točk z po eno vtičnico .Tako kot tesla sc.B.
CRF, MIRANRR
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 6356
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4870
5927

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a CRF »

Polnilnic na destinacijah bo vedno več. In teh bo s časoma ogromno... Te na avtocestah imajo pa čisto drug namen... So precej hitre in v pol ure avto pripravljen za naslednjih 150 do 200km... To je pa ravno prav časa da nekaj poješ, popiješ, se pretegneš in spraviš otroke iz igral nazajv avto
Dzun Tao
evf
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 258
Kraj: okolica Kranja
53
70

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a evf »

Uporabniški avatar
Matej
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1823
Avto: V vsakem primeru EV
1743
1629

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a Matej »

Citiram:
Za plačilo električne energije bo potrebna sistemska ali predplačniška kartica
Zgrajena infrastruktura bo uporabnikom električnih vozil omogočala polnjenje z močjo 50 kilovatov v primeru enosmernega toka DC in hkrati 43 kilovatov v primeru izmeničnega toka AC. Hitra polnilnica za električna vozila omogoča hkratno polnjenje dveh električnih vozil. Uporabniki električnih vozil bodo lahko polnjenje električnega vozila plačali z uporabniško kartico RFID, za katero bo imel uporabnik električnega vozila sklenjeno pogodbo s ponudnikom storitev na polnilni infrastrukturi SODO.
Uporabniki, ki ne bodo imeli sklenjenega pogodbenega razmerja o zagotavljanju in obračunavanju storitev, bodo lahko vozilo polnili s predplačniško kartico, ki bo uporabnikom na voljo na vseh 26 lokacijah hitrih polnilnic na prodajnih mestih bencinskih servisov Petrol in OMV.


Torej, nič več brezplačnega polnjenja?
Uporabniški avatar
Dzun Tao
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 653
Kraj: GO
Avto: V40, TESLA MY SR
629
2712

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a Dzun Tao »

To sem pričakoval. Brezplačno polnjenje bo počasi povsod ugasnilo, sedaj je spodbuda najpogumnejšim, ki so se odločili za nakup EV-jev.
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 6356
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4870
5927

Re: Polnilnice po Sloveniji

Odgovor Napisal/-a CRF »

Matej napisal/-a:Torej, nič več brezplačnega polnjenja?
Nekaj časa bo verjetno še brezplačno, ko pa število električnih vozil vsaj malo naraste pa morajo biti tranzitne polnilnice čim prej plačljive, da bodo tam polnili res samo tisti ki to potrebujejo.
Odgovori
  • Similar Topics
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek