V nedeljo dopoldne bo zaradi nadgradnje forum začasno nedosegljiv.
Hvala za razumevanje

Skupni tokovniki za SE in polnilnico?

O tem kako polnite svoj EV doma
sluk
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 634
Kraj: stajerska
Avto: negovan
374
316

Skupni tokovniki za SE in polnilnico?

OdgovorNapisal/-a sluk » 05 Maj 2020, 01:24

FV-EV je napisal/-a:Tokovnike oziroma modul za merjenje porabe moraš vedno namestiti takoj za števcem, preden se žice razcepijo. Zdaj v praksi je to kjerkoli med števcem in razdelilno omaro (letvijo s FIDom ali varovalkami...).

Distributer ne dovoli, da je taka naprava v PMO, kjer je števec (včasih komu pogledajo skozi prste lokalni nadzorniki), torej imaš opcijo:

A) V svojo razdelilno omaro pred prvim razcepom, če ti omogoča prostor
B) Nekje vmes na tem kablu zmontiraš dodatno omarico s tokovniki in modulom, kar običajno počnemo pri postavitvi SE, kjer so ravno tako tokovniki in isti problemi

Ta modul ali tokovniki pa morajo biti nato nekako povezani s tvojo polnilnico, kako je pa spet odvisno zahtev proizvajalca tvoje polnilnice (običajno je kakšen UTP kabel dovolj).


Se bom malo vmešal še s svojimi vprašanji v debato. Sicer nisem preveč vešč teh zadev, vendar me vseeno zanima :)

Imam SE meter in seveda tokovnike. Vse skupaj je speljano do Inverterja za potrebe omejevanja proizvodnje EE.
Ali bi lahko uporabil obstoječe tokovnike še za polnilno postajo, ki bi prilagajala polnjenje glede na SE proizvodnjo/porabo v hiši?
V kolikor ja: bi lahko kable potegnil od inverterja dalje do polnilne postaje ali bi moralo iti direktno od tokovnikov?

Ali igra kakšno vlogo dolžina kabla za polnilnico? Recimo da lice hiše nočem spreminjati in bi raje kabel potegnil iz zadnje strani hiše, kjer imam 3F priključek do mesta polnjenja (pod zemljo v dolžini cca 25m). Cena kabla s polaganjem ne igra tolikšne vloge v primerjavi s ceno spreminjanja lica hiše.
sluk
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
Prispevkov: 2567
Avto: EV Kona 64
2657
2118

Re: WV Moon

OdgovorNapisal/-a FV-EV » 05 Maj 2020, 14:13

sluk je napisal/-a:Imam SE meter in seveda tokovnike. Vse skupaj je speljano do Inverterja za potrebe omejevanja proizvodnje EE.
Ali bi lahko uporabil obstoječe tokovnike še za polnilno postajo, ki bi prilagajala polnjenje glede na SE proizvodnjo/porabo v hiši?
V kolikor ja: bi lahko kable potegnil od inverterja dalje do polnilne postaje ali bi moralo iti direktno od tokovnikov?

Ali igra kakšno vlogo dolžina kabla za polnilnico? Recimo da lice hiše nočem spreminjati in bi raje kabel potegnil iz zadnje strani hiše, kjer imam 3F priključek do mesta polnjenja (pod zemljo v dolžini cca 25m). Cena kabla s polaganjem ne igra tolikšne vloge v primerjavi s ceno spreminjanja lica hiše.


Načeloma bi lahko tokovnike uporabil tudi za kakšno polnilnico, vendar v praksi boš težko našel kaj kompatibilnega. Sam še nikjer nisem zasledil, da bi kdo uporabil te tokovnike od Solaredga tudi za kakšno od polnilnic, niti se tule na forumu ni nihče s tem pohvalil. Sami tokovniki pa tudi ne stanejo veliko in se zato najbr nihče s tem ne ukvarja.

Druga zadeva je SolarEdge meter, ki je povezan z razsmernikom in tu bi bil še malo večji problem narediti kompatibilni zajem podatkov za polnilnico. Tudi za to se še nihče ni pohvalil, da bi kaj uporabnega naredil.

Tretja zadeva je SolarEdge polnilnica, ki v praksi obstaja, vendar le za enofazne razsmernike, ki jih prav tako pri nas nihče ne vgrajuje, smo vsi na trofaznih. Za trofazno je bila obljubljena že tam 2017-18, pa je še vedno niso naredili in lahko čakaš še nekaj let. Z njo bi rešil točno ta problem, ki ga opisuješ ti. Če pa želiš imeti kakšno drugo polnilnico pa bo spet problem.

Kar se kabla tiče, pa ga brez problemov potegneš tudi po zemlji, pri dalši liniji daj le kakšen večji presek. Jaz bi na tvojem mestu uporabil 5x6mm2 plus en UTP kabel zraven za komunikacijo s senzorjem oziroma tokovniki (ta UTP bi moral priti do tokovnikov), vse skupaj pa v alkaten cev in si miren, ne glede kaj potem priklopiš.
sluk, LAjCi
sluk
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 634
Kraj: stajerska
Avto: negovan
374
316

Re: Skupni tokovniki za SE in polnilnico?

OdgovorNapisal/-a sluk » 05 Maj 2020, 18:45

Hvala za izčrpen odgovor. Zdaj pa še dodatno vprašanje...
Ali bi bilo kaj narobe, če bi dodatne tokovnike montiral tik ob obstoječe (od SolarEdge)? Recimo 1cm pred ali za vsakemu obstoječemu.
Težava je v tem, da je v omarici precej na tesno. Dodatne omarice in povezave kablovja pa nebi imel.
Torej ali je lahko na vsaki fazi po en tokovnik in takoj za njim še drug? Ali vpliva to na "meritev"? Dejansko bi potem imel 6 tokovnikov :whew:
vivo
Argo
-
Prispevkov: 1566
Kraj: Slovenija
Avto: Kona EV 64
964
701

Re: Skupni tokovniki za SE in polnilnico?

OdgovorNapisal/-a Argo » 05 Maj 2020, 21:03

sluk je napisal/-a:Hvala za izčrpen odgovor. Zdaj pa še dodatno vprašanje...
Ali bi bilo kaj narobe, če bi dodatne tokovnike montiral tik ob obstoječe (od SolarEdge)? Recimo 1cm pred ali za vsakemu obstoječemu.
Težava je v tem, da je v omarici precej na tesno. Dodatne omarice in povezave kablovja pa nebi imel.
Torej ali je lahko na vsaki fazi po en tokovnik in takoj za njim še drug? Ali vpliva to na "meritev"? Dejansko bi potem imel 6 tokovnikov :whew:


Ni vpliva. Jaz imam dvojne tokovnike. Za SE meter in za dinamično polnilnico.
sluk, LAjCi
Argo
-
Prispevkov: 1566
Kraj: Slovenija
Avto: Kona EV 64
964
701

Re: WV Moon

OdgovorNapisal/-a Argo » 05 Maj 2020, 21:08

FV-EV je napisal/-a:
sluk je napisal/-a:Imam SE meter in seveda tokovnike. Vse skupaj je speljano do Inverterja za potrebe omejevanja proizvodnje EE.
Ali bi lahko uporabil obstoječe tokovnike še za polnilno postajo, ki bi prilagajala polnjenje glede na SE proizvodnjo/porabo v hiši?
V kolikor ja: bi lahko kable potegnil od inverterja dalje do polnilne postaje ali bi moralo iti direktno od tokovnikov?

Ali igra kakšno vlogo dolžina kabla za polnilnico? Recimo da lice hiše nočem spreminjati in bi raje kabel potegnil iz zadnje strani hiše, kjer imam 3F priključek do mesta polnjenja (pod zemljo v dolžini cca 25m). Cena kabla s polaganjem ne igra tolikšne vloge v primerjavi s ceno spreminjanja lica hiše.


Načeloma bi lahko tokovnike uporabil tudi za kakšno polnilnico, vendar v praksi boš težko našel kaj kompatibilnega. Sam še nikjer nisem zasledil, da bi kdo uporabil te tokovnike od Solaredga tudi za kakšno od polnilnic, niti se tule na forumu ni nihče s tem pohvalil. Sami tokovniki pa tudi ne stanejo veliko in se zato najbr nihče s tem ne ukvarja.

Druga zadeva je SolarEdge meter, ki je povezan z razsmernikom in tu bi bil še malo večji problem narediti kompatibilni zajem podatkov za polnilnico. Tudi za to se še nihče ni pohvalil, da bi kaj uporabnega naredil.

Tretja zadeva je SolarEdge polnilnica, ki v praksi obstaja, vendar le za enofazne razsmernike, ki jih prav tako pri nas nihče ne vgrajuje, smo vsi na trofaznih. Za trofazno je bila obljubljena že tam 2017-18, pa je še vedno niso naredili in lahko čakaš še nekaj let. Z njo bi rešil točno ta problem, ki ga opisuješ ti. Če pa želiš imeti kakšno drugo polnilnico pa bo spet problem.

Kar se kabla tiče, pa ga brez problemov potegneš tudi po zemlji, pri dalši liniji daj le kakšen večji presek. Jaz bi na tvojem mestu uporabil 5x6mm2 plus en UTP kabel zraven za komunikacijo s senzorjem oziroma tokovniki (ta UTP bi moral priti do tokovnikov), vse skupaj pa v alkaten cev in si miren, ne glede kaj potem priklopiš.


Jaz sem dal 5x10mm2. Imam pa v planu zmontirat še eno polnilnico. Skupaj bosta obe polnilnici, ko bo sonce nažigalo na polno polnili z močjo do 32 kW (iz omrežja+SE). Dobrih 46A po fazi. Če bom dodal še 5 panelov pa še več. Zato res ne šparat na kablu.
sluk
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
Prispevkov: 2567
Avto: EV Kona 64
2657
2118

Re: Skupni tokovniki za SE in polnilnico?

OdgovorNapisal/-a FV-EV » 06 Maj 2020, 22:37

sluk je napisal/-a:Hvala za izčrpen odgovor. Zdaj pa še dodatno vprašanje...
Ali bi bilo kaj narobe, če bi dodatne tokovnike montiral tik ob obstoječe (od SolarEdge)? Recimo 1cm pred ali za vsakemu obstoječemu.
Težava je v tem, da je v omarici precej na tesno. Dodatne omarice in povezave kablovja pa nebi imel.
Torej ali je lahko na vsaki fazi po en tokovnik in takoj za njim še drug? Ali vpliva to na "meritev"? Dejansko bi potem imel 6 tokovnikov :whew:


Ni problema, kar oba enega nad drugim, tudi vrstni red ni pomemben, le da je po fazah vrstni red pravi.
sluk

  • Podobne Teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Vrni se na