Stran 1 od 17

SunContract

Objavljeno: 02 Avg 2018, 07:19
Napisal/-a Nejccc
Edit: admin, razcepljena tema, ker je debata zelo specifična

Vprašanje. Je kdo že slišal za Sun contract?

Sosed/kolega ima to naštimano, pa pravi, da je nekaj že prišparal. Meni sicer kripto-zadeve ne dišijo (popravek: smrdijo mi), mogoče bo pa komu tu to zanimivo?

Re: Najcenejši ponudnik elektrike

Objavljeno: 02 Avg 2018, 17:59
Napisal/-a MIRANRR
Je kdo že slišal za Sun contract?

Kolikor sem slišal, bi naj to bili naredili slovenski mojstri. Samo nerodno je, ker ne znajo slovensko.

Re: Najcenejši ponudnik elektrike

Objavljeno: 03 Avg 2018, 10:00
Napisal/-a Heroysi
Sem ze slisal za suncontract. Zadeva je videti zelo obetavna. Vse ki vas je strah kripto sveta naj vas malo pomirim okrog tega. Kripto je "bau bau" zato ker so se v začetku vsi spravili na finančne instrumente in razne piramidne sheme. Ko pa spravis elektriko na blockchain zadeva postane zanimiva. Zaradi tehnologije ne potrebuješ posrednikov kot so geni petrol elektro ampak se dogovarjas za ceno direkt s proizvajalcem. Po logiki bi bila na koncu ta nizja. Kar vsi čakamo. :) :) Zadeva je v angleščini ker je zadeva globalna. Se pa zadeva počasi odpira kot prvo na Slo trgu z naslednjim letom pa naprej po EU.
Kratek intervju je tukaj Lahko SunContract spro--i energetsko revolucijo- -mdash- Mladipodjetnik.si

Vec info pa na Unofficial SUNCONTRACT Community page - Home

Poglejte mogoce pa koga zanima.

Re: Najcenejši ponudnik elektrike

Objavljeno: 03 Avg 2018, 10:10
Napisal/-a crunchy
Na srečo plačevanje ne poteka prek BitCoin-a, ker bi samo za transakcije potrebovali več energije od tiste preizvedene na zeleni način. :D (malo za hec).
Na prvi pogled se zdi zanimiva zadeva. Bom zagotovo prebral, ko najdem čas.

Re: Najcenejši ponudnik elektrike

Objavljeno: 03 Avg 2018, 10:16
Napisal/-a Heroysi
crunchy je napisal/-a:Na srečo plačevanje ne poteka prek BitCoin-a, ker bi samo za transakcije potrebovali več energije od tiste preizvedene na zeleni način. :D (malo za hec).
Na prvi pogled se zdi zanimiva zadeva. Bom zagotovo prebral, ko najdem čas.

Res je. Dobro so se spomnili. Sploh je hudo ker imajo na platformi možnost da naložiš dobro imetje v EUR in potem m se ti odšteva kar porabiš. Tako da teoretično ne potrebuješ nibenega znanja o crypto. Narejeno je tudi za nas popolne butce. :)

Re: Najcenejši ponudnik elektrike

Objavljeno: 03 Avg 2018, 10:54
Napisal/-a CRF
Če komu uspe izluščit kaj več informacij? Kako naj bi to delovalo? Proizvajalci in porabniki samo določajo cene... To v praksi ponavadi ne funkcionira :)
Je SunContract potem tvoj dobavitelj, namesto recimo E3?

Re: Najcenejši ponudnik elektrike

Objavljeno: 04 Avg 2018, 13:34
Napisal/-a MIRANRR
CRF je napisal/-a:Če komu uspe izluščit kaj več informacij? Kako naj bi to delovalo? Proizvajalci in porabniki samo določajo cene... To v praksi ponavadi ne funkcionira :)
Je SunContract potem tvoj dobavitelj, namesto recimo E3?


To bo verjetno že šlo tako. Bodo tudi poskrbeli, da se bo odvajalo za državo, distribucijo in razne sklade. Ideja zna biti dobra, če bodo izključili kakšnih 5 posrednikov. Potem bodo morali še poskrbeti, da bo pogodba veljala čeprav bo prodajalec elektrike v remontu ali blokadi. Bomo počakali da mine testno obdobje. Mogoče bi lahko prodajali energijo elektrarn, katere ne porabijo pri samoskrbi?

Re: SunContract

Objavljeno: 04 Avg 2018, 15:21
Napisal/-a mkonci
Jaz sem vlozil 5k v nekaj podobnega. Gre za financiranje soncnih elektrarn v Avstriji in dobim 1x ali 2x letno izplacilo. Nisem vec ziher ampak v 2 letih sem dobil ca 800 eur je pa kao investicija varna in dobim ob izstopu nazaj 5k. Baje... hope so ;)

Re: SunContract

Objavljeno: 05 Avg 2018, 17:04
Napisal/-a Heroysi
Suncontract deluje na principu p2p. Opcija je da se dogovoris z proizvajalcem (mala soncna elektrarna) za njegove viske oziroma kupuješ elektriko na platformi iz "poola" po dogovorjeni ceni. Mislim da je sedaj najvišja navzgor omejena cena 5,4 centa na kwh seveda brez trošarin in omreznin. Kolikor je meni znano so v aprilu dejansko plačevali 3,6c. Navzdol lahko gre navzgor pa ne preko dogovorjene. Distributer energije je podjetje SONCE. Poleg tega ima platforma tudi lep pregked porabe in cene saj se skozi dan spreminja iz ure v uro.
Kratek vpogled na platformo: SNC platform launch - YouTube
Vec info: Unofficial SUNCONTRACT Community page - Home

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 12:09
Napisal/-a talker2
Vsi, ki imate sončne elektrarne in pridelate višek električne energije imate preko Suncontract platforme možnost te viške prodati po ceni, ki jo vi določite drugi fizični osebi, ki je na platformi. S tem se lahko izognete podarjanju viškov elektro distributerju.

Jaz sem se odločil, da bom dal priložnost novim tehnologijam in grem s 1.9.2018 na Suncontract kot odjemalec za eno leto. Po enem letu bom videl kako zadeva deluje, analiziral stroške in se potem odločil naprej h komu bom šel.

Če se bo kdo, ki ima sončno elektrarno tudi odločil za tak prestop naj me prosim kontaktira, da se dogovoriva za odkup njegovih viškov električne energije preko P2P pametne pogodbe na platformi.

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 12:13
Napisal/-a BogyX
Kako se pa dela potem obračun - ti sicer enkrat letno veš ali imaš višek ali ne, vendar se lahko v naslednjem letu zgodi da viška nimaš (recimo manj sončnih dni) - kako se bi naj to sproti računalo mi ni jasno.

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 12:30
Napisal/-a talker2
BogyX je napisal/-a:Kako se pa dela potem obračun - ti sicer enkrat letno veš ali imaš višek ali ne, vendar se lahko v naslednjem letu zgodi da viška nimaš (recimo manj sončnih dni) - kako se bi naj to sproti računalo mi ni jasno.


Jaz sem samo bodoči uporabnik in še to samo odjemalec (živim v bloku - nimam sončne elektrarne) tako, da vseh detajlov sploh s strani ponudnika (osebe z malo sončno elektrarno) ne poznam. Sem pa prepričan, da bodo pri Suncontract z veseljem odgovorili na vsa vprašanja. Spodaj prilagam nekaj linkov:

Suncontract web page
https://suncontract.org/
Na dnu strani so linki do socialnih omrežij in platform kjer so informacije o storitvi

Na njihovem SLO Telegram kanalu lahko postaviš vprašanje in ekipa z veseljem odgovarja
https://t.me/joinchat/GL05EULsRTS7hxxMfXCTVw

Na Medium platformi sprejemajo do 31.8.2018 vprašanja (August AMA) na katere bo podjetje potem odgovorilo
https://www.reddit.com/r/suncontract/comments/99z2wv/august_ama/

In še neuradna stran o Suncontract platformi
http://www.suncontract-community.org

In še podjetje Sonce - partner Suncontracta kjer najdeš tudi cenike zajamčenih cen elektrike
http://sonce.com/

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 12:40
Napisal/-a CRF
Kaj to pomeni zate? Da ne boš več pri "Elektro ljubljana" ampak boš pri "SunContract" ?

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 12:48
Napisal/-a talker2
CRF je napisal/-a:Kaj to pomeni zate? Da ne boš več pri "Elektro ljubljana" ampak boš pri "SunContract" ?


Ja, ne bom več pri Gen-i ampak pri podjetju Sonce, ki je registrirano za distribucijo električne energije enako kot vsi ostali Gen-i, Petrol, itd. Podjetje Sonce je partner podjatja Suncontract. Po zadnjih informacijah naj bi se obe podjetji kmalu združili v eno - Suncontract Slovenija.

Tukaj je njihov cenik za oskrbo preko Suncontract platforme
http://sonce.com/p2p

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 12:54
Napisal/-a CRF
Kako pa gre to? Tukaj je fiksni cenik:

Koda: Izberi vse

vezava enotna tarifa ET €/kWh
0,05900 (brez DDV)
0,07198 (z DDV)

Kje pa je potem p2p barantanje za ceno?

PS: Sem prehitro pisal... Vidim da je to zgornja cena. Predvidevam da potem lahko na trgu iščeš boljše ponudnike. Zanimivo.

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 13:09
Napisal/-a talker2
CRF je napisal/-a:Kako pa gre to? Tukaj je fiksni cenik:

Koda: Izberi vse

vezava enotna tarifa ET €/kWh
0,05900 (brez DDV)
0,07198 (z DDV)

Kje pa je potem p2p barantanje za ceno?


Barantanje za ceno je na Suncontract platformi, ko si enkrat prijavljen uporabnik. Cenik Sonce pomeni, da če se ne boš dogovoril z nekom za nižjo ceno na platformi boš plačal elektriko po ceniku Sonce. Gledati pa moraš paket P2P POLETJE 2018 – za gospodinjske odjemalce. Cena velja od 1.6.2018 do eno leto po sklenitvi pogodbe. Tarifa ET je 0,05500 €/kWh (brez DDV) oz. 0,06710 €/kWh (z DDV)

V mojem primeru eno letne bivše porabe je to cca. 42 EUR več, kot trenutni redni cenik pri Gen-i. Vendar kot entuzijast novih tehnologij računam, da bom del elektrike dobil ceneje preko P2P pogodb. Prav tako sem tudi zelo ugodno kupil njihovo krypto valuto SNC (sedaj je zelo nizek tečaj) s katero se elektrika tehnično plačuje na blockchain-u. Za uporabnika seveda v EUR, kar je trenutno edino pravno veljavno. Tako, da računam tudi na kakšen prihranek iz naslova dviga vrednosti SNC krypto valute skozi čas. Več bo vreden cenejša bo elektrika :) Tudi krypto trg bo nekoč spet oživel...

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 13:17
Napisal/-a matija
Se da elektriko prodajat tudi v manjsem casovnem obdobju? Na primer november in/ali december. Takrat bomo lastniki MSE namrec porabljali viske proizvodnje, kar je lahko tudi kak megawatt. Ali je mozno tudi specificirati koliko se zeli prodat v kWh ?

Re: SunContract

Objavljeno: 30 Avg 2018, 14:02
Napisal/-a talker2
matija je napisal/-a:Se da elektriko prodajat tudi v manjsem casovnem obdobju? Na primer november in/ali december. Takrat bomo lastniki MSE namrec porabljali viske proizvodnje, kar je lahko tudi kak megawatt. Ali je mozno tudi specificirati koliko se zeli prodat v kWh ?


Žal ne vem teh detajlov. Če te zanima uporabi kakšen kontakt iz zgornjega posta. Ali pa Sonce d.o.o., email: p2p@suncontract.org tel. O59 03 23 40

Re: SunContract

Objavljeno: 31 Avg 2018, 07:30
Napisal/-a BogyX
Dajte prosim potem tu delit odgovore od Suncontract - trenutno imamo veliko vprašanj in malo odgovorov...

Re: SunContract

Objavljeno: 31 Avg 2018, 07:36
Napisal/-a ixi
Jih je že kdo obvestil, da tukaj debatiramo o njih?
Mogoče pride kak njihov predstavnik sem na forum, podobno kot je od Petrola tu gor. Tako bi dobili najbolj direktne informacije...