Recimo da pride do škodnega primera, kjer bi bila ocenjena vrednost škode, kot totalka. Avto maksimalno zavarovan. V končni fazi niti nima veze za čigavo krivdo gre, saj v vsakem primeru pride do izplačila škode zavarovancu, ker je avto pač maksimalno zavarovan.
Moja osebna izkušnja izpred let je takšna, da je zavarovalnice določila da mi razbitina ostane, oni pa to razbitino ocenjujejo na XY eur in potem smo pogledali vrednost po eurotaxu in nekatere oglase, ki so nekako v vrednosti ranga avtomobila tik pred nesrečo.
Razliko med temi cenami (seveda nižjimi, ker za oglaševano ceno avto ni prodan in je še vedno na voljo za nakup; po eurotaxu je vrednost itak nižja) in njihovo ocenjeno vrednost razbitine pa so izplačali. Sam sem se potem zezal s prodajo razbitine in se na koncu počutil ogoljufanega.
Recimo lahko je tudi razlika, da je avto bil pred to nesrečo 5x razbit in "nekako popravljen", poklumpan okoli in okoli, 6 lastnik. V drugem primeru pa je prvi lastnik, avto v nulo vzdrževan, garažiran in vse oh in sploh.
Kakšne so sploh opcije v teh primerih? Ali bi lahko zahtevali, da jim ostane razbitina, sami pa bi dobili izplačano ustrezno tržno vrednost avtomobila pred škodnim primerom? Če se da pogajat; kako? Pa prosim ne kar nekaj na pamet pavšalno v stilu ja odvetniku, pa se bo on ukvarjal; sploh če ne poznate odvetniških tarif

Kakšne so pa vaše izkušnje?