Balkonska sončna elektrarna

Prostor za debato o vsem kar ni nujno povezano z električnimi vozili
Odgovori
Stbe
EV začetnik
EV začetnik
0
2

Re: Balkonska sončna elektrarna

Odgovor Napisal/-a Stbe »

kekeck napisal/-a: 04 Sep 2023, 11:39 Elektro gorenjska update :bang:
Po 6 mesecih od poslanega emaila o vklopu balkonske še vedno niso uredili dvosmernega števca. Sem jim napisal email kdaj mislijo urediti.
Ker kdaj gotovo ne porabim vse proizvedene elektrike me daje edino da mi poslane energije v omrežje ne obračunajo kot porabljeno.
Lahko preveriš na mojelektro kaj pošiljaš v omrežje. Tudi meni ga niso menjali. Menjajo ga samo zato, da lahko omejijo oddajo v omrežje. Meni so rekli, da dokler oddaje 600w ne presegam naj bo tako kot je.
kekeck
EV začetnik
EV začetnik
13
4

Odgovor Napisal/-a kekeck »

Meni sploh niso nič rekli, kot da sem megla.

Sem preveril na mojelektro. Torej tudi če jaz na števcu ne vidim oddane energije se vidi na moj elektro?

Marca sem vklopil balkonsko, od takrat mi je naredila dobrih 600kWh, v omrežje pa oddala samo dobre 2kWh, pomeni da sem dobro razporedil stalne porabnike na fazo od balkonske.
Tudi dan ko je bilo največ oddane energije sovpada z največjo proizvodno.
warpedone, DeCoRawr
BEVmev
EV začetnik
EV začetnik
1
13

Odgovor Napisal/-a BEVmev »

kekeck napisal/-a: 07 Sep 2023, 09:15 Meni sploh niso nič rekli, kot da sem megla.

Sem preveril na mojelektro. Torej tudi če jaz na števcu ne vidim oddane energije se vidi na moj elektro?

Marca sem vklopil balkonsko, od takrat mi je naredila dobrih 600kWh, v omrežje pa oddala samo dobre 2kWh, pomeni da sem dobro razporedil stalne porabnike na fazo od balkonske.
Upaj samo, da ti elektro števec večino tvojih (slučajno) oddanih kWh, ne šteje kot porabljene :(

Za kolko si zmanjšal porabo ? Kdaj se bo € poplačala investicija ?
Razmišljam da bi jih "položil" na streho :) mi jih bo veter preveč premetaval ? kaj drugega slabo taka odločitev ? S čim bi jih vi privijačili (na snegobrane :) ?
A razmišljam prav da je proizvodnja takih balkonskih, če jih postaviš na tla vodoravno cca. ista kot navpično ? (recimo da bi dal letvice ograje od balkona dol, ker ga sploh ne uporabljam)

Če imam večje porabnike še na drugih fazah, kako preračunam, da bi dal še 2. in 3.komplet na ti dve fazi, kako močnan naj bo poosazemni, da skupno ne bi presegel 600W oddajanja v omrežje ? Kar seštejem 200+200+200 ali gre kako drugače trofazna matematika ?
bozgom
EV entuziast
EV entuziast
163
0

Odgovor Napisal/-a bozgom »

Le zakaj bi oddane kWh števec štel kot porabljene? Ker pri oddaji tok teče v drugo smer kot pri porabi bi jih prej odštel od porabljenih.
Drugače pa- elektro ima od oddanih kWh le korist. In dokler oddana energija iz balkonskih SE ne bo povzročala težave na nekem lokalnem okolju se ne bodo trudili z omejitvami oddaje in/ali menjavo števcev. Le zakaj si delati dodatne stroške, če pa več zastonj elektrike pomeni več bonitet zanje.
damci
EV začetnik
EV začetnik
30
0

Odgovor Napisal/-a damci »

zato ker delajo stevci tako, da pri nepravih stevcih, generirano energijo steje kot porabo. Je ze vec uporabnikov imelo ta problem, dokler niso menjali stevca. in oddani 2kWh na generiranih 600 kWh bi po moje nakazaovalo na to. Ker je to zelo malo mogoce, bi pomenilo da je 99,7% generirane energije sproti porabljene. Ne pravim da ni mozno, je pa malo verjetno.
kekeck
EV začetnik
EV začetnik
13
4

BEVmev napisal/-a: 07 Sep 2023, 10:17
kekeck napisal/-a: 07 Sep 2023, 09:15 Meni sploh niso nič rekli, kot da sem megla.

Upaj samo, da ti elektro števec večino tvojih (slučajno) oddanih kWh, ne šteje kot porabljene :(

Za kolko si zmanjšal porabo ? Kdaj se bo € poplačala investicija ?
Razmišljam da bi jih "položil" na streho :) mi jih bo veter preveč premetaval ? kaj drugega slabo taka odločitev ? S čim bi jih vi privijačili (na snegobrane :) ?
A razmišljam prav da je proizvodnja takih balkonskih, če jih postaviš na tla vodoravno cca. ista kot navpično ? (recimo da bi dal letvice ograje od balkona dol, ker ga sploh ne uporabljam)

Če imam večje porabnike še na drugih fazah, kako preračunam, da bi dal še 2. in 3.komplet na ti dve fazi, kako močnan naj bo poosazemni, da skupno ne bi presegel 600W oddajanja v omrežje ? Kar seštejem 200+200+200 ali gre kako drugače trofazna matematika ?

Zaenkrat sta šle v omrežje samo 2kWh, tudi če mi jih zaračunajo, važno je da vse ostalo porabim.

Kdaj se izplača je predvsem odvisno od hiše, obadva delava od doma torej imam stalne porabe čez dan v pisarni 700W-1000W (server, 2-3x računalnik, luči, telekomunikacija), centralno prezračevanje 50W in solarna regulacija (črpalka) 50W. Potem so pa tukaj še hladilnik, skrinja in vinska vitrina.

Računam da se bo meni enkrat splačala ker VSO proivedeno elektriko pokurim, imam komplet od VELOG 800+400W za 1.200e (z nosilci), računam na leto 1MWH ki znese trenutno 200e (računam VT ker tudi takrat dela večino časa) .
Blacksmith
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Primorska
Avto: MYLR
154
52

Odgovor Napisal/-a Blacksmith »

Če skuriš vse kar pridelaš se investicija pokrije v par letih. Če se malo znajdeš pri nabavi materiala prideš skozi za manj kot 500€.
kekeck, niko6
kekeck
EV začetnik
EV začetnik
13
4

damci napisal/-a: 07 Sep 2023, 11:08 zato ker delajo stevci tako, da pri nepravih stevcih, generirano energijo steje kot porabo. Je ze vec uporabnikov imelo ta problem, dokler niso menjali stevca. in oddani 2kWh na generiranih 600 kWh bi po moje nakazaovalo na to. Ker je to zelo malo mogoce, bi pomenilo da je 99,7% generirane energije sproti porabljene. Ne pravim da ni mozno, je pa malo verjetno.
Bo kr drzalo da se oddana energija šteje kot porabljena, predno sem vklopil SE je bilo oddane energije samo 0,1kWh.
crunchy
EV ambasador
EV ambasador
Kraj: Cerklje na Gorenjskem
Avto: Nissan Leaf 2.zero
1559
2051

Odgovor Napisal/-a crunchy »

kekeck napisal/-a: 07 Sep 2023, 12:14 Bo kr drzalo da se oddana energija šteje kot porabljena, predno sem vklopil SE je bilo oddane energije samo 0,1kWh.
No, da še jaz skočim v debato, ker me že malce motijo nelogičnosti... V primeru, če se oddana energija šteje kot porabljena, potem izmerjene oddane energije ne sme biti nič (torej 0 kWh in ne 0,1 kWh ali 2 kWh). Ali sem morda kaj zgrešil?
socan1
kekeck
EV začetnik
EV začetnik
13
4

Problem je operater omrežja ki v 6 meeecih še ni uspel zamenjati oz. sprogramirati števca. Ko bo to urejeno bom imel omejitev oddajanja v omrežje 600W in tudi oddana energija se ne bo obračunavala kot porabljena.
Nelogično pa je, da operater ne nastavi števca da bi saldiral po fazah, zato kar ne porabiš na fazi kjer je SE gre operaterju gratis.
damci
EV začetnik
EV začetnik
30
0

Odgovor Napisal/-a damci »

tako bo, dokler ne bo vec pripomb na ustrezne institucije. da se operaterji ne drzijo predpisanih pravilnikov.
socan1
EV začetnik
EV začetnik
Kraj: Žalec (3310)
Avto: R Captur
7
32

Odgovor Napisal/-a socan1 »

Meni so menjali števec , sedaj pa v zaselku petih hiš ,meni edinemu ne deluje več avtomatsko sporočanje stanje in s tem posledično tudi ni stanja v aplikaciji moj elektro.

In da je stvar še bolj zanimiva ,elektro hodi okoli sosedov in opravljajo neke meritve ,kje bi bila napaka.

In sem jim jasno povedal in tudi sami vidijo ,da stanje ne deluje od menjave števca.
Stbe
EV začetnik
EV začetnik
0
2

Odgovor Napisal/-a Stbe »

crunchy napisal/-a: 07 Sep 2023, 13:45
kekeck napisal/-a: 07 Sep 2023, 12:14 Bo kr drzalo da se oddana energija šteje kot porabljena, predno sem vklopil SE je bilo oddane energije samo 0,1kWh.
No, da še jaz skočim v debato, ker me že malce motijo nelogičnosti... V primeru, če se oddana energija šteje kot porabljena, potem izmerjene oddane energije ne sme biti nič (torej 0 kWh in ne 0,1 kWh ali 2 kWh). Ali sem morda kaj zgrešil?
Točno tako.
BEVmev
EV začetnik
EV začetnik
1
13

kekeck napisal/-a: 07 Sep 2023, 11:13 Zaenkrat sta šle v omrežje samo 2kWh, tudi če mi jih zaračunajo, važno je da vse ostalo porabim.
Ja, tu sem mislil, koliko od XY kWh pridobljenih iz omrežja je res iz omrežja, in koliko od tega je v resnici od 600kWh SEja (ki ti jo pomotoma zaračunajo). So položnice lansko leto/letos za tolko (cca. 600?) kWh manjše ?
kekeck napisal/-a: 07 Sep 2023, 11:13 Računam da se bo meni enkrat splačala ker VSO proivedeno elektriko pokurim, imam komplet od VELOG 800+400W za 1.200e (z nosilci), računam na leto 1MWH ki znese trenutno 200e (računam VT ker tudi takrat dela večino časa) .
Teh 1200W (800+400) si dal na 2 fazi, ali kako si se rešil max. 600W dovoljene oddaje v elektro omrežje (preden te avtomatika - morda kdaj v prihodnosti ? - izklopi ?) Pa še tu ne vem, če se lahko tako rešiš, al šteje max. seštevej 600W pofilanih po vseh treh različnih fazah ?
kekeck
EV začetnik
EV začetnik
13
4

Kolk maš panelov ni važno, važn je mikroinverter, v mojem primeru je 600+300=900W. Mikroinverterja sta medsebojno povezana na eno fazo.
Balkonska naj bi po pravilih bila vključena samo v eno fazo.
Ker še nimam druzga števca tud nimam omejitve 600W (menda se števci limitirajo na 800W). Drugače pa imam stalne porabe najmanj 200W (brez skrinje, hladilnik, ..) tud če nas ni doma, zato ne pričakujem težav.
Imaš pa tudi cel kup možnosti limitiranja inverterjev, od fiksne limite do internega števca ki sporoča inverterju kolk nak daje od sebe tako da sploh nič ne gre v omrežje. Tako so delale balkonske pred novo uredbo od letos.
Meni se balkonska na položnici ne pozna ker smo velik porabnik elektrike, od 200 do 500€ na mesec, odvisno kaj delamo (kaj imamo priklopljen).
BEVmev
EV začetnik
EV začetnik
1
13

in četadrugo balkonsko priklopiš v 2.fazo ? in 3.balkonsko v 3.fazo ?
al se to ne da, ker sta vedno v vsaki vtičnici po 2 fazi :) ? a pol "jemljejo" to energije balkonseSE tiste vtičnice ki imajo vsaj eno fazo skupno z balkonskoSE ali morajo imeti obe fazi iste kot balkonska (so na isti veji) ?
// mal osnov elektrike, ja vem, hvala za odgovore // :think:
Uporabniški avatar
SiByte
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Sv. Trojica v Slov. goricah
Avto: 2x VW e-Golf
126
119

Odgovor Napisal/-a SiByte »

kekeck napisal/-a: 07 Sep 2023, 21:39 Balkonska naj bi po pravilih bila vključena samo v eno fazo.
Pri nas še za enkrat to ni nikjer zapisano, da je lahko le en mikroinverter in 1 faza, v tujini pa res imajo tako.
BEVmev napisal/-a: 07 Sep 2023, 22:06 al se to ne da, ker sta vedno v vsaki vtičnici po 2 fazi :) ?
Kako sta v vsaki vtičnici po dve fazi? V klasični šuko vtičnici imaš 1 fazo (rjava žica), nulo (modra žica) ter zemljo (rumeno/zelena žica).
BEVmev
EV začetnik
EV začetnik
1
13

SiByte napisal/-a: 08 Sep 2023, 05:25 Kako sta v vsaki vtičnici po dve fazi? V klasični šuko vtičnici imaš 1 fazo (rjava žica), nulo (modra žica) ter zemljo (rumeno/zelena žica).
ok pol, sem mislu da je vsaka faza 110V, in da je vsak "štil" svoja faza. thx
Potem lahko daš 3 različne balkonskeSE , vsakega na svojo fazo ? in imaš 3 faze pokrite z 600W ?
Kako pa to vidi elektro navzven, če kako urco nič ne porabljaš - 3x 600W oddaje v omrežje ?
clarity99
6
1

Odgovor Napisal/-a clarity99 »

Uradno mas lahko eno elektrarno, 800w panele in 600w inverter. Vse ostalo je muckanje, ki pac gre cez dokle ne pridejo krj pogledat. Vsaj tako jaz uredbo razumem.
socan1, DeCoRawr
Blacksmith
EV entuziast
EV entuziast
Kraj: Primorska
Avto: MYLR
154
52

Odgovor Napisal/-a Blacksmith »

Uradno je tako ja, 800W instalirana naprava, maxa. 600W exporta. Na eni fazi. Števci se pa nastavljajo na 824W exporta (800W+3%) tako da gre tudi 800W skozi, preverja tega ne nobeden. Če presegaš limit števec odklopi. Trenutno nekih kontrol ni, narod muti po svoje.
niko6
Odgovori
  • Similar Topics
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek