Sonda Rosetta najbližje soncu

Prostor za debato o vsem kar ni nujno povezano z električnimi vozili
Uporabniški avatar
EVSVET
Administrator
Prispevkov: 902
449
21

Sonda Rosetta najbližje soncu

OdgovorNapisal/-a EVSVET » 12 Avg 2015, 10:28

Nasina sonda Rosetta, ki je na poti že od leta 2004, bo jutri, skupaj s kometom 67P/Churyumov–Gerasimenko dosegla točko, ko je komet najbližje soncu. V tem delu kometove poti je energija ki jo prejema od sonca največja, in povzroča dinamične spremembe v kometovi notranjosti in površju. Nekateri zaradi tega tudi razpadejo, kar se je nedavno zgodilo s kometom ISON.

rosetta-komet-izbruh.jpg
Izbruh na kometu, kot ga je videla sonda Rosetta

Sonda Rosetta, že slabo leto od blizu opazuje in analizira dogajanje v kometovi atmosferi. S seboj pa je imela tudi pristajalni modul Philae, ki se je dokaj neuspešno spustil na površje. Ob pristanku niso delovali sidrni mehanizmi, in Philae se je dvakrat odbil nazaj v vesolje preden je prevrnjen obtičal pod skalno polico. Še je živ, vendar ima težave s komuniciranjem z Rosetto.

Kljub vsemu, je mislija Rosetta zelo uspešna, saj so znanstveniki pridobili množico, do sedaj še naznanih, podatkov o življenju kometov.
Dzun Tao
Uporabniški avatar
EVSVET
Administrator
Prispevkov: 902
449
21

Re: Sonda Rosetta najbližje soncu

OdgovorNapisal/-a EVSVET » 14 Avg 2015, 13:06

Ob mimoletu sonca se, po pričakovanjih, ni zgodilo nič pretresljivega, saj je razdalja do sonca ogromna. Komet se najbližje soncu približa nekje med Zemljino in Marsovo orbito. Vseeno, sončna energija poskrbi, da komet vsako sekundo izgubi 300 litrov vode.

Spodnja (precej velika) animacija kaže vrtenje in rep kometa, kot ga opazuje Rosetta iz razdalje 327km.

http://www.esa.int/var/esa/storage/imag ... mage_2.gif
Dzun Tao

Vrni se na