Izklop SE brez očitnega razloga

Sončne elektrarne, vetrne elektrarne, male hidro elektrarne,...
sluk
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 103
Kraj: stajerska
Avto: negovan
45
53

Re: Sončna elektrarna za EV

OdgovorNapisal/-a sluk » 05 Apr 2020, 17:07

pirpy je napisal/-a:Očitno so se ušteli, ti sploh nebi smel dobiti dovoljenja za postavitev elektrarne.


pa verjetno še kdo prej, ki je na isti TP.
Uporabniški avatar
pirpy
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 2563
Kraj: Topolšica
Avto: ZOE R240 41kWh i
1739
868

Re: Sončna elektrarna za EV

OdgovorNapisal/-a pirpy » 05 Apr 2020, 17:12

Koliko pa vas je priklopljenih ?
sluk
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 103
Kraj: stajerska
Avto: negovan
45
53

Re: Sončna elektrarna za EV

OdgovorNapisal/-a sluk » 07 Apr 2020, 11:18

pirpy je napisal/-a:Očitno so se ušteli, ti sploh nebi smel dobiti dovoljenja za postavitev elektrarne.

Niso se ušteli. TP je potrebno prekonfigurirati. Saj so to naredili in je zdaj ok.
Recimo v tem trenutku je praktično največja proizvodnja SE in je V1-235V, V2-238V in V3-242V, kar je ok... znotraj standarda, ki ga morajo zagotavljati. Pred tem pa je to sekalo ne glede na to ali sem imel elektrarno prižgano ali ne.
matija, FV-EV
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
Prispevkov: 2108
Avto: EV Kona 64
2134
1720

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a FV-EV » 07 Apr 2020, 13:30

SODO se bo počasi moral navadit delat svoj posel za prejete cekine za omrežnino + odjemno moč. Njegov posel ni le priklop novih odjemalcev ali popravljanje drotov ob neurjih in menjava odslužene opreme, pač pa tudi nadzor nad delovanjem omrežja in sprotno prilagajanje potrebam na določeni lokaciji, kamor spada tudi tale primer. Štrom ni več le jaki tok, pač pa je potrebeno tudi tukaj vključiti IT.
nakaza
E_skiro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 149
Kraj: 2241
Avto: C5
122
50

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a E_skiro » 10 Apr 2020, 09:49

Naj se vrnem v temo..... Včeraj se je oglasil terenski od Elektra. Malo premeril napetost, trenutno je bilo vse ok. Pred tem je enkrat na kratko padla SE. Je rekel dvoje. Najprej !! Kdo vam je sploh dovolil SE!! Samo debelo sem ga pogledal in rekel, vse je uradno in verjetno katera izmed vaših služb. Torej imam za en drek omrežje, plačujem pa vse prispevke in dajatve in vi ne bi naredili nič, samo kasirali. No, potem pa je še rekel, da bodo dali aparat za meritve za kakšen teden in potem videli, kaj se da narediti.
Pa še to. SolarEdge politika, da ne dovoli dostopa in vpogleda v delovanje SE in nastavljenih parametrov, se mi zdi čudna. Saj ne želim nastavljati podatkov, bi pa bilo kar fino, če bi videl kdaj in kje je nastala napaka. Kaj pomaga, če oni vidijo, jaz pa urejam z Elektrom in nimam podatkov. Imamo kakšnega zastopnika SolarEdge tu, da pojasni?
Včeraj so mi zamenjali modem in zdaj mora priti monter, da ponastavi razsmernik (wifi modul), za dostop do interneta. Vsaj takšno banalno stvar bi lahko sam nastavil.... Če slučajno kaj crkne, ne bo noben vedel, pride enkrat drug teden, po praznikih....
Uporabniški avatar
prgrmr
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 211
Kraj: Dragomelj
Avto: i3
100
131

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a prgrmr » 10 Apr 2020, 10:16

Sporoči, prosim, ko bodo ta tvoj primer predstavili na Popu.
Uporabniški avatar
BogyX
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 959
Kraj: MB
Avto: NISSAN
574
473

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a BogyX » 10 Apr 2020, 10:47

Problemi z previsoko napetostjo so prisotni marsikje, elektrika pač ima svoje zakonitosti in napetost oddajaš nazaj samo če imaš višji potencial. Če ni odjema vmes moraš višatiti napetost in jo ''potisnit'' v transformator, od tam naprej pa načeloma ni problema.
Težava se pojavlja ali zaradi prevelike razdalje do transformatorja ali zaradi druge SE ki tudi dviga napatost (lahko pa oboje). Rešitev je v primeru da si blizu transformatorja da se zniža napetost na le tem (kar lahko potem pomeni, da se gospodinjstvam na koncu linije napetost preveč zniža - preveč je pod zakonsko dovoljeno mejo), če si pa daleč vstran pa z postavitvijo novega vmesnega transformatorja.

Čeprav se zdi da je tvoj problem je v resnici problem vseh ki živijo v okolici. Ta nihanja napetosti so lep indikator da bi bilo potrebno dodat še kak transformator vmes. Težave trenutno niso SE ampak toplotne črpalke (EVji bodo samo še pripomogli k problemom), to pa zato ker se jih več zmontira kot SE in imajo na omrežje enak vpliv, samo v nasprotno smer - povečana poraba, bol obremenjen transformator, nižja napetost v hladnih dneh. Potem ti uporabniki pokličejo elektro (ker jim TČ ne zalaufa in je napetost prenizka) in oni privijejo trafo malo navzgor in tako imaš ti problem s SE.

Dejstvo je da je še vedno večina omrežja starega, gradile so se nove hiše, povečala se je priključna moč, elektro pa če je napetost v zakonskih mejah ne rabi nič vlagat v omrežje - samo pošilja položnice.
Kolikor sem se pogovarjal z zaposlenimi na Elektro v Mariboru je problem razen v denarju (pa ne ravno v pomanjkanju le tega) tudi v odhajanju kadra in pomanjkanju ljudi, ki bi znali omrežje načrtovat za par desetletij naprej.
Če se res izkaže da je nihzanje napetosti previsoko bodo potegnili do tja kabel večjega preseka (ali baker namesto alu) o vmesnem transformatorju pa nihče noče čut - res je navidezno dražja rešitev a dolgoročno cenejša in tudi nujno potrebna.
prijazen, E_skiro
Uporabniški avatar
gregimarko
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 178
Kraj: Ljubljana
191
95

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a gregimarko » 10 Apr 2020, 10:56

BogyX je napisal/-a:Problemi z previsoko napetostjo so prisotni marsikje, elektrika pač ima svoje zakonitosti in napetost oddajaš nazaj samo če imaš višji potencial. Če ni odjema vmes moraš višatiti napetost in jo ''potisnit'' v transformator, od tam naprej pa načeloma ni problema.
Težava se pojavlja ali zaradi prevelike razdalje do transformatorja ali zaradi druge SE ki tudi dviga napatost (lahko pa oboje). Rešitev je v primeru da si blizu transformatorja da se zniža napetost na le tem (kar lahko potem pomeni, da se gospodinjstvam na koncu linije napetost preveč zniža - preveč je pod zakonsko dovoljeno mejo), če si pa daleč vstran pa z postavitvijo novega vmesnega transformatorja.

Čeprav se zdi da je tvoj problem je v resnici problem vseh ki živijo v okolici. Ta nihanja napetosti so lep indikator da bi bilo potrebno dodat še kak transformator vmes. Težave trenutno niso SE ampak toplotne črpalke (EVji bodo samo še pripomogli k problemom), to pa zato ker se jih več zmontira kot SE in imajo na omrežje enak vpliv, samo v nasprotno smer - povečana poraba, bol obremenjen transformator, nižja napetost v hladnih dneh. Potem ti uporabniki pokličejo elektro (ker jim TČ ne zalaufa in je napetost prenizka) in oni privijejo trafo malo navzgor in tako imaš ti problem s SE.

Dejstvo je da je še vedno večina omrežja starega, gradile so se nove hiše, povečala se je priključna moč, elektro pa če je napetost v zakonskih mejah ne rabi nič vlagat v omrežje - samo pošilja položnice.
Kolikor sem se pogovarjal z zaposlenimi na Elektro v Mariboru je problem razen v denarju (pa ne ravno v pomanjkanju le tega) tudi v odhajanju kadra in pomanjkanju ljudi, ki bi znali omrežje načrtovat za par desetletij naprej.
Če se res izkaže da je nihzanje napetosti previsoko bodo potegnili do tja kabel večjega preseka (ali baker namesto alu) o vmesnem transformatorju pa nihče noče čut - res je navidezno dražja rešitev a dolgoročno cenejša in tudi nujno potrebna.


Vse si OK povedal, samo ''vmesni transformator'' mi je neznanka. Kaj je vmesni transformator?
BogyX
Uporabniški avatar
BogyX
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 959
Kraj: MB
Avto: NISSAN
574
473

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a BogyX » 10 Apr 2020, 11:02

S tem mislim na podaljšanje srednjenapetostnih vodov in dodatnim transformatorjem.

Drugače kaj sedaj delajo je dodajanje manjši transformatorji za ''lokalno'' dviganje napetosti kar na nizkonapetostne linije, a ti vnašajo samo sra*je (popačenja) in dejansko minimalno pripomorejo k stabilnejšem omrežju.
Uporabniški avatar
matija
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 3711
Kraj: Slovenia
Avto: Tesla Model 3 SR+ | BMW 225xe
4257
5624

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a matija » 10 Apr 2020, 13:24

E_skiro je napisal/-a:Naj se vrnem v temo..... Včeraj se je oglasil terenski od Elektra. Malo premeril napetost, trenutno je bilo vse ok. Pred tem je enkrat na kratko padla SE. Je rekel dvoje. Najprej !! Kdo vam je sploh dovolil SE!! Samo debelo sem ga pogledal in rekel, vse je uradno in verjetno katera izmed vaših služb. Torej imam za en drek omrežje, plačujem pa vse prispevke in dajatve in vi ne bi naredili nič, samo kasirali. No, potem pa je še rekel, da bodo dali aparat za meritve za kakšen teden in potem videli, kaj se da narediti.
Pa še to. SolarEdge politika, da ne dovoli dostopa in vpogleda v delovanje SE in nastavljenih parametrov, se mi zdi čudna. Saj ne želim nastavljati podatkov, bi pa bilo kar fino, če bi videl kdaj in kje je nastala napaka. Kaj pomaga, če oni vidijo, jaz pa urejam z Elektrom in nimam podatkov. Imamo kakšnega zastopnika SolarEdge tu, da pojasni?
Včeraj so mi zamenjali modem in zdaj mora priti monter, da ponastavi razsmernik (wifi modul), za dostop do interneta. Vsaj takšno banalno stvar bi lahko sam nastavil.... Če slučajno kaj crkne, ne bo noben vedel, pride enkrat drug teden, po praznikih....


Hej, dolocene napake lahko tudi sam vidis, moras pa v admin menu na solaredge, kliknit na fizicen pogled panelov, kliknit na inverter, nato na ikono “i”, tam pa bos videl napake, ki so grupirane po tipu. Ko vsak tip odpres dobis seznam kdaj so se zgodile. ID napake pogooglas in dobis razlage SolarEdge IDjev napak. Super uporabno. Izpad grida oz. napetosti je tudi svoj tip napake, ker gre razsmernik v izolacijo. Zelo uporabno vse skupaj; dobolj je admin nacin na strani, ni potrebno da imas pravi dostop za instalaterje.
1500km free supercharging: https://ts.la/matija92788
sluk
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 103
Kraj: stajerska
Avto: negovan
45
53

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a sluk » 10 Apr 2020, 16:05

Mogoče je bolje, da se na nič ne spoznaš, nič ne vidiš... samo konec leta po potrebi poravnaš previsoko porabo. Tako deluje večina mojih sosedov... sploh ne zaznajo nič, ker sem jim do zdaj samo jaz na Elektro moril...
...samo da fabrike nazaj zalaufajo... bodo samo še dodatne težave na omrežju. :bang: upam lahko, da ne pri meni... trenutno je že 1 mesec vse bp :sun:
matija
Uporabniški avatar
pirpy
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 2563
Kraj: Topolšica
Avto: ZOE R240 41kWh i
1739
868

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a pirpy » 10 Apr 2020, 23:13

@E_skiro
Ali si pomeril napetost na fazah po izklopu in ponovnem vklopu?
Uporabniški avatar
MIRANRR
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 928
Kraj: MB okolica
Avto: Nissan je doživel prvo svečko
895
718

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a MIRANRR » 13 Apr 2020, 09:36

Nekateri imate previsoke napetosti ali prenizke. Sam imam pa veliko nihanje med fazami in to skoraj v sekundah. Ko sem imel enofazni razsmernik, mi je blokiral trifaznega.
Sedaj že dobro leto obratuje pri takšnem nihanju. Upam, da bo to sedaj trajno, vsaj nekaj let čez garancijo.
Priponke
nihanje napetosti1.jpg
E_skiro
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 149
Kraj: 2241
Avto: C5
122
50

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a E_skiro » 13 Apr 2020, 09:44

pirpy je napisal/-a:@E_skiro
Ali si pomeril napetost na fazah po izklopu in ponovnem vklopu?

Nisem. Razen na grafu ali pa če slučajno opazim na razsmerniku, ne vem da se je to sploh zgodilo. Zdaj bo Elektro opravil meritve napetosti, pa bom videl, kaj so ugotovili. Primerjal bi lahko podatke iz SolarEdge, če bi imel dostop do njih, zdaj bom pa moral te, ki so vgrajevali razsmernik gnjavit za podatke.
Argo
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 990
Kraj: Slovenija
Avto: Kona EV 64
618
464

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a Argo » 13 Apr 2020, 09:46

Kaj veste, da kljub predhodno pridobljenim soglasjem vam lahko v primeru težav na omrežju elektro prepove oddajo v omrežje, oziroma vam SE odklopi tudi naknadno. To imate zapisano v soglasju.
Uporabniški avatar
MIRANRR
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 928
Kraj: MB okolica
Avto: Nissan je doživel prvo svečko
895
718

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a MIRANRR » 13 Apr 2020, 09:48

Moja izkušnja takšnih meritev elektro MB, Seveda napetosti nihajo, vendar nikoli ne padejo pod dovoljeno max. in min. napetost.
Kar je tudi res, torej ostane vse tako kot je, ti se moraš prilagoditi.
Uporabniški avatar
BogyX
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 959
Kraj: MB
Avto: NISSAN
574
473

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a BogyX » 14 Apr 2020, 04:54

Prilagodiš se lahko s prilagajanjem porabe - trej da v času največje proizvodnje dejansko največ porabljaš. Sam takrat vključim gretje vode, poleti klimo...
Samo še komentar na nihanja napetosti - to zimo sem naredil meritve sam s službeno opremo in sem v 24 urah presegel obe meji tako spodnjo kot zgornjo. Se pa sprašujem kaj bi elektro naredil če bi takrat merili, ker njim bi bilo najlažje na trafotu še malo dvignit napetost in meni nekeko omejit moč SE (ne vem e lahko naknadno soglasje kako odvzamejo) - v določenih pogovorih sem bil deležen zelo enostranskih pogledov na to problematiko, tako da jih sedaj raje pustim pri miru (in tako krepim njihov ego saj vem...)
Uporabniški avatar
FV-EV
EVSVET donator
EVSVET donator
Prispevkov: 2108
Avto: EV Kona 64
2134
1720

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a FV-EV » 14 Apr 2020, 10:07

Če ti ElektroMB hoče nagajat, ki je običajno najbolj nepredvidljiv in proti SE v celi državi, imaš možnost pritožbe na agencijo za energijo. Ta potem naloži, da mora ElektroMB stvar rešiti in v večini primerov se zadeve uredijo. Lahko pa traja leto ali dve dokazovanja in pravne bitke, zato je fajn, da ti SE v takem primeru dela firma, ki ima usposobljene ljudi in voljo, da se ji s tem da ukvarjat.

V nekaterih primerih pa je omrežje tudi res podhranjeno, morda na ElektroMB najbolj - tega pa žal res ne vem.
SaltCourse
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 22
Kraj: posavje
18
25

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a SaltCourse » 15 Apr 2020, 20:17

Včeraj mi je limiter 2x izklopil SE :) ko je sonce posijalo izza oblakov, 15kWp smer zahod.
Uporabniški avatar
BogyX
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 959
Kraj: MB
Avto: NISSAN
574
473

Re: Izklop SE brez očitnega razloga

OdgovorNapisal/-a BogyX » 16 Apr 2020, 05:35

Včeraj mi je limiter 2x izklopil SE :) ko je sonce posijalo izza oblakov, 15kWp smer zahod.

Nimaš nastavljeno da razsmernik sam limitira - če izklopi moraš potem ročno vključit nazaj in do takrat ne proizvajaš nič.

  • Podobne Teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Vrni se na