Pregled ponudbe za SE

Sončne elektrarne, vetrne elektrarne, male hidro elektrarne,...
E_skiro
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 30
Kraj: 2241
Avto: C5
21
2

Re: Pregled ponudbe za SE

OdgovorNapisal/-a E_skiro » 13 Apr 2019, 02:54

Vivo točno tako, trenutno ni potrebe po TČ, je enostavno predraga, glede na to, da mi električna peč in bojler pokurita viške. Prodaja el. energije ni opcija, se ne splača. Drejc12 glede na podatke, okoli 76 m2. Je pa monter rekel, da mogoče malo manj. Nazivna moč SE bo 10.8 kW, letna proizvodnja med 11 MW in 12 MW, odvisno od aktivnosti sonca
drejc12
gregimarko
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 77
Kraj: Ljubljana
85
15

Re: Pregled ponudbe za SE

OdgovorNapisal/-a gregimarko » 13 Apr 2019, 08:20

Netmetering in razmišljanje, da bomo konec leta skurili viške energije, ki jih je SE naredila poleti, je z vidika energetskega sistema katastrofa. Kot je tudi katastrofa, da moraš višek šenkati distributerju. Upam, da bodo našli boljši sistem.
Poleti je sončne energije preveč, pozimi pa je praktično ni. Če bi vsi kupili električne peči namesto TČ, da bomo decembra skurili viške, potem bo pozimi sistem razpadel, ali pa bomo Brestanico žgali do fula.
Stromcek
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 99
Kraj: Ljubljana
Avto: Nissan Leaf 2018
375
185

Re: Pregled ponudbe za SE

OdgovorNapisal/-a Stromcek » 13 Apr 2019, 09:01

Tega razmišljanja tudi jaz nikakor ne morem razumeti. V bistvu se marsikdo izgovarja na ekologijo in si pere ekološko vest s tem, da si kao sam proizvaja elektriko.

Ampak z ekološkega vidika je "kurjenje viškov" pozimi prava katastrofa. :bang:

Fantje, takrat vi ne kurite "svojih" viškov, ki ste jih poleti "podarili" v elektrosistem... Takrat vi kurite šoštanjski premog! Ko je v decembru najbolj mrzlo, ko so kotline pokrite z meglo, ko je vodostaj na Dravi nizek, ko je poraba visoka zaradi zime, takrat morajo v Šoštanju vklopiti star Blok 5. Ta ima precej slabši izkoristek in čistilne naprave od razvpitega TEŠ 6. :strange:

Takrat pa v z električnimi pečmi porabljate to elektriko in povzročate pravo ekološko katastrofo v tistih mesecih.

In ne mi govoriti, kako so sicer naše elektrarne ekološke in kako vi sicer ekološko živite. Vi ste navadni egoisti in skopuhi, ki ne zmorete pogleda niti preko svojega plota! Ko vam je ekosklad sofinanciral elektrarno in dal poceni kredit, ste ga seveda lakomno pograbili... Ko pa bi samo nekaj 10 EUR "podarili" v elektroenergetski sistem, pa cela panika in preračunavanje in meritve in potem kurjenje "odvečne" elektrike in odpiranje oken v zadnjih dneh decembra :(

Danes ni več pomembna samo bolj ali manj ekološka "izdelava" elektrike.

Pomembna je trajnostno naravnana poraba energije!

In s tega stališča je vaše decembrsko kurjenje elektrike v navadnih uporovnih grelcih čisti ekološki terorizem!

Zato mi gre ob takem razmišljanju na bruhanje. Da lahko nekdo tako razmišlja in se obenem razglaša za ekologa. Ob tem pa to svoje egoistično razmišljanje celo širi po enem najboljših forumov s področja elektromobilnosti in zelenih tehnologij!

Sram vas bodi! :devil:
gregimarko, kavka, Tadejz, uncle_sam, bnovak88, Sebastijan, mitjap, dymo, kt57, venuciae30, nakaza, drejc12, Hitch-Hiker, peion, CRF, Robie, pirpy, FV-EV
E_skiro
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 30
Kraj: 2241
Avto: C5
21
2

Re: Pregled ponudbe za SE

OdgovorNapisal/-a E_skiro » 13 Apr 2019, 10:27

Sprejemam kritiko, tudi sam imam pomisleke.
Ob prijavi sem napisal Ekologija, pa tudi Ekonomija.....TČ bi imel veliko raje, pa je 10x dražje od el. peči. Zakaj je tako? Mogoče zato, ker so na voljo subvencije? Podobno kot ugotavljamo pri el. avtomobilih?
Če dam SE manjše moči, tam nekje okoli 7-8 kW, je cca 2.000€ ceneje, dodam še tisočaka za el. peč, skupaj tri jurje pa, pride TČ še vedno 5000€ več. Pač nisem eko zanesenjak, pa večina ostalih tudi ne.
Najprej naj Sistem pogrunta kaj bi rad, jaz se samo prilagajam.....
Lp
E_skiro
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 30
Kraj: 2241
Avto: C5
21
2

Re: Pregled ponudbe za SE

OdgovorNapisal/-a E_skiro » 13 Apr 2019, 10:41

Stromcek
Tukaj sem se naučil egoistično razmišljat, koliko enega preračunavanja, za dnevne migracije in gnečo na cesti. Vsi se preselite bližje službi, ne iščite dela po tujini in potem za sestanke s tujimi partnerji 50.000 in več kilometrov letno, pa tisoče kilometrov vstran z letalom na dopust, zakaj se ne uporablja javni prevoz.....
Eh, grema raje na pir ob priliki.
Uporabniški avatar
matija
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 2235
Kraj: Slovenia
Avto: BMW 225xe | Citroën C-Zero
1917
3052

Re: Pregled ponudbe za SE

OdgovorNapisal/-a matija » 13 Apr 2019, 11:04

Vetrnice, hidro ipd efektivno zamenjuje premog po celem svetu. Solar naredi nekaj tudi pozimi. Hranilniki pa pomagajo pri spicah namesto peaker gas plants. Vse se da ce je interes ter na dolgi rok se precej ceneje, ce bi stel se zdravstvo ki pokriva posledice premoga se ga splaca ugasnit asap.
crunchy, kt57, Nejccc, FV-EV
Stromcek
EV entuziast
EV entuziast
Prispevkov: 99
Kraj: Ljubljana
Avto: Nissan Leaf 2018
375
185

Re: Pregled ponudbe za SE

OdgovorNapisal/-a Stromcek » 13 Apr 2019, 15:51

To pa je očitno zanimiva tematika ;)

Torej, jaz nikakor nisem zagovornik premoga. Ampak mi brez njega ne moremo in še nekaj časa ne bomo. Samo izračunajmo, koliko solarnih in vetrnih ter baterijskih kapacitet bi potrebovali, da preživimo samo december...? Brez da ob tem nekateri še kurijo viške... :think:

Je pa res, da je trenutni sistem samooskrbe precej nepravičen. Pa ne do lastnikov SE, ampak do vseh ostalih, ki plačujejo omrežnino. :nod:

Torej, najprej je treba uvesti plačevanje uporabe omrežja, tako za dajanje v omrežje kot jemanje iz njega. To bo pripomoglo k pravi samooskrbi, vgrajevanju baterijskih sistemov ter porabi takrat, ko sije sonce!

Nato pa je potrebno uvesti še variabilne cene elektrike glede na ponudbo in povpraševanje. To nam je vsem zelo jasno pri paradižniku. Poleti, ko so ga polni vsi vrtovi, je v Mercatorju precej cenejši kot pozimi. In nisem še slišal za ideje kakega vrtičkarja, da bi poleti nosil paradajz v Mercator, pozimi bi ga pa isto količino lahko dobil nazaj :giggle: In če nam je jasno pri paradajzu, zakaj nam ni pri elektriki? :o

Ko pa bomo to uvedli, bo omrežje tako pozimi kot poleti manj obremenjeno, več bo prave samooskrbe in manj potrebe po investicijah v omrežje. Potem bo lahko prišlo tudi do tega, da bo kak nas samooskrbni ekolog, ko bo napolnil prtljažnik s tetinim paradajzom in Lidlovimi paštetami pred odhodom na kampiranje v Umag, še izklopil svojo SE. Kaj lahko bi namreč v tistem času omrežnina bila višja od odkupne cene elektrike, ker bi omrežje klecalo od solarnih viškov.

Res je mogoče škoda tako izgubljene elektrike, a vsekakor je ta škoda precej manjša od tega, da bi ta naš ekolog sicer pozimi te viške kuril v električni peči :oops:

Pa ne zdaj znoret... :angry: Pri paradajzu nam pa je jasno, da je poleti transport iz Španije lahko dražji od lokalnih odkupnih cen... In takrat je tudi španskim pridelovalcem jasno, da se ne izplača izvažat, pa delajo raje konzerve ali sezono planirajo tako, da takrat počivajo ;)

Zato upam, da lahko kaj kmalu spet pričakujemo spremembe te zakonodaje o samooskrbi. Vsi, ki zdaj investirate, le razmišljajte malo bolj trajnostno, sicer se boste kasneje spet na veliko pritoževali nad nepravičnim sistemom :strange:
pirpy
E_skiro
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 30
Kraj: 2241
Avto: C5
21
2

Re: Pregled ponudbe za SE

OdgovorNapisal/-a E_skiro » 13 Apr 2019, 16:26

Trenutno se ti pritožuješ....
instrukcije, Robie, MIRANRR

Vrni se na