Rabljen e-avto

Povej nekaj o sebi, ali pobrskaj kdo vse sodeluje na forumu.
duledoz
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 41
Kraj: Kriška vas
30
10

Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a duledoz » 15 Mar 2017, 12:50

admin: Brez problema je to lahko nova tema.

Da ne bi začel nove teme. Zakaj sem pristal na EV Svet - iščem rabljen e-avto.
A drugega avta v družini ne rabim vse do zime oz. celo do pomladi 2018, tako da imam torej kar leto dni časa za iskanje in odločitev ;)

V tem času bi usposobil domačo infrastrukturo (sončno elektrarno) in še moji občini bosta zgradili par polnilnic za v "mesto".
Vprašanje 1. avta je rešeno računam, da za 6 let, do takrat se bo pa že sproduciral kakšen spodoben EV potniški (mini)van.

Glavna dilema mi je 4 ali 5 sedežni. Nagibam se k drugim, bom pa vseeno kaj stestiral C-zero/Ion/i-miev, ki so rabljeni pod 10k, v Fraciji tudi po 8k. Če mi bodo 4 sedeži dovolj je tu možnost najcenejši novi e-avto Smart (po odbiti subvenciji cca 16-17 tisoč evrov v Sloveniji? Nemški cenik: https://www.smart.com/content/dam/smart/DE/PDF/smart-electric-drie-PL-March-2017-web.pdf. Twinga ZE v doglednem času žal ne bo.

Nazaj k petsedežnikom. Ker se je Zoe do zdaj večinoma najemala, pride v poštev zlasti Leaf. Kar sem prebrskal Mobile, AutoScout je ponudba od DEVS-a (http://www.devs.si/rabljena-vozila-nissan-leaf.html) po ustreznem letniku 2014 (zaradi baterije) in opremi zelo konkurenčna. A sam računam, da po prihodu Leaf 2 septembra, bi moral slediti padec cen. En primer: od predsednika DEVS-a z olala kim, a lani zamenjano baterijo za 17k http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=11547409&display=Nissan%20Leaf%20Elektro

Zanimajo vaše izkušnje, namigi, nasveti z rabljenimi e-avti. Ali bo kdo prodajal v letu dni zaradi Tesle 3, Bolta, Leafa 2, Ioniqa ... ;)
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 6204
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4700
5488

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a CRF » 15 Mar 2017, 13:51

Predlagam da se odločiš o čim več pomembnih lastnostih EV, pa boš že s tem zelo zožal možne kandidate. Potem pa ti ostane samo še poiskati najugodnejšo ponudbo.

Koliko sedežev.
Koliko dosega.
Priključek in hitrost polnjenja.
Velikost avta/prtljažnika
Koliko časa ga nameravaš imeti
matija
Admin @ EVSVET.eu
duledoz
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 41
Kraj: Kriška vas
30
10

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a duledoz » 16 Mar 2017, 07:58

Koliko sedežev: 5 sedežev, če dejansko v zadnjo vrsto spravim 2 otroška sedeža in jahač. (a realno bi to bilo potrebno zelo redko = je naloga avta št. 1)
Koliko dosega: 100 km tudi pozimi - v LJ v službo (a ne vsak dan), opravki gori doli naokoli. Letno minimalno 15 tisoč km, prej 20.
Priključek in hitrost polnjenja: zaradi sončne elektrarne/net meteringa, bo lahko doma vseskozi vključen v šuko ne glede na uro (ET), tako da hitrejša polnjenja ne bilo veliko potrebnih. Trifazno je možnost.
Velikost avta/prtljažnika: za iz trgovine vreče. Za večje stvari prevažat je avto št. 1, kamor gre tudi hladilnik.
Koliko časa ga nameravaš imeti: vsaj 6 let in ali 120 tisoč km.

Skratka vse mi kaže na Leaf od sredine 2013 dalje (2. generacija).
Uporabniški avatar
CRF
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 6204
Kraj: Tržič
Avto: Kona in Zoe
4700
5488

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a CRF » 16 Mar 2017, 08:03

Preveri če Leaf res zmore brez težav 100km pozimi v dežju, v temi, na AC, skratka worst-case. Sploh če je baterija že izgubila kakšnih 10%.
Admin @ EVSVET.eu
Bsheep
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 551
Kraj: Ig
Avto: Kia Soul EV
385
217

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a Bsheep » 16 Mar 2017, 11:16

Kupi hyundai ioniq in sploh ne premisljuj!!! Zdaj takoj:) ker drugac tehnologija in ev vozila tako raste da se v 2 mescih 2x premislis....

Trenutno na svetovnem trziscu za ceno 35000eur k se giblejo ev vozila je najbol top ev hyundai ioniq glede ranga,opreme,prostora pac vse! Moje mnenje...

Ce pa zelis najcenej ev in velik prostora in malo posebnosti je pa kia soul ev za 24.500eur z subvencijo... rabljen se cenej...
Stromar
Uporabniški avatar
Damijan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1124
Kraj: West Gorenjska
Avto: Kia Soul EV, Toyota RAV4 HybridAWD, Nissan X-Trail
919
1258

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a Damijan » 16 Mar 2017, 20:50

Glede na ta trenutek res ugodno subvencijo in možnost eko sklad kredita (do 10 let) ter dejstvo, da ima večina novih EV 7-8 let garancije, upada smiselnost nakupa rabljenega EV - vsaj do tistega trenutka, ko pride nov model in posledično starejša generacija drastično izgubi ceno.

Marsikomu bi bil mogoče zanimiv nakup Ampere, ki so jo ponekod v EU (so kar izginile iz prodaje?) z relativno malo km prodajali za manj kot 25% cene nove. In govorimo o res kakovostnem vozilu, pri katerem še ni odpovedala niti ena baterija!
matija
Soul EV believer ;)
duledoz
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 41
Kraj: Kriška vas
30
10

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a duledoz » 17 Mar 2017, 08:12

Da poudarim - sem v posebni situaciji in imam res časa za nakup vse do enega leta, ker prej ni potrebe. A ker pripravljam stvari za sončno elektrarno, sem se zdaj resno lotil še projekta e-avto kot 2. družinski voz. Nas je pa drugače 6, tako da prvi družinski voz je čisto svež in se mora amortizirati ter kot rečeno čakam na teslin microbus ali pa vw ID-Buzz (http://insideevs.com/volkswagen-id-buzz-concept-likely-production-bound/) v naslednjih 5+ letih ;) (drugače gledal tudi e NV-200, a 3 NCAP zvezde, zadnji sedeži zložljivi navzgor in še brez isofixa. Za X bi moral pa seveda oropati banko).

Prva stvar je tako seveda proračunska omejitev: 14+1k evrov. In ker me EV področje res matra, lahko v tem času naredim pošteno raziskavo trga rabljenih, preizkusim, testiram tudi nove. Malo za dušo, malo za res.

In cena novih EV (z baterijami) je 25k plus, izvzemši ostareli trojček, e-Up in prihajajoči novi Smart ED, kjer še čakam ceno novega v SLO. Ravno C-Zero in Smart sem pa tudi v preteklosti okusil in jih po eni strani ne bi odpisal, ker sam nisem tako prepričan kot žena "kaj pa če bo treba vse otroke razvažat naokol naenkrat". Zato je avto #1, trije (en spredaj, dva zadaj) gredo pa tudi v C-Zero/Smarta, sam pa nimam nič proti "jajčkom".

A zdaj sem recimo pri Leafu: za cca 17 tisoč se zdaj dobi Mk2 2013 s kar nekaj izboljšavami (pač kot pri vseh novih avtih, boljše vzeti update kot čisto prve letnike). Septembra pride nova 2. generacija Leafa in takrat pričakujem, da bo prišlo do večje ponudbe in s tem padca cen Leafa 2013-2015 pod 15k.

@CRF: v ekstremnih dneh mraza in potencialno ekstremne vročine ne bo 100 km obvezno. Bi šlo tudi 50 km; imam možnost vtičnice v LJ, če bi že vse polnilnice v centru bile zasedene.
@Bsheep: Ioniq deluje res hudo. Ravno včeraj čisto slučajno se je testni pripeljal k sosedu. Si ga ogledal, peljal se par metrov. A €€€.
@Damijan: ciljam na BEV, a Ampera je zelo sprejemljiv PHEV, če seveda grem s 5 na 4 sedeže. Dobre cene za veliko avta, edino skromna ponuba. Pa gre res 50 milj/80 km na štrom?
Bsheep
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 551
Kraj: Ig
Avto: Kia Soul EV
385
217

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a Bsheep » 17 Mar 2017, 09:41

Duledoz ti vrzem ven eno racunico k men odgovarja!

Jaz sem imel ulozka za mojo kio 10.000 eur na mesec imam obrok 220 eur. Enako kot 4 bencinski tanki na mesec ali enako kot obrok za r clio 120 eur na mesec plus dva tanka. Samo da pri mojih 220 eur na mesec sem lahko vsak dan v Piranu na kavici pa nebo vec k 220 eur na mesec. Pri unih dveh varjatah pa to negre....

Eko sklad kredit z 1.3 obrestno mero!

Seveda jaz se polnem samo na javnih in chademo merkator siska zato ni nikol vec k 220 eur na mesec in sem naredu v 3 mescih 10.000 km.

Povzetek ev na gotovino je se predrago! Financeranje se zelo splaca saj je mesecni strosek veliko manjsi. Plus kia soul ev 7 let garancije...
Uporabniški avatar
Damijan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1124
Kraj: West Gorenjska
Avto: Kia Soul EV, Toyota RAV4 HybridAWD, Nissan X-Trail
919
1258

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a Damijan » 17 Mar 2017, 16:26

Točno tukaj se strinjam z Bsheepom - jaz imam malce starejši kredit (EURIBOR + 1,3%) in sem imel "samo" 5.000 EUR subvencije, pa me vseeno pride mesečni obrok eko kredita 213 EUR.
"Prvi" avto (ICE dizel) je postal drugi in ga zdaj tankamo po 20 EUR po potrebi... Da ne omenjam dragega lanskega servisa (vse tekočine - dpf olje v motorju, olje v avtomatskem menjalniku, dot4 zavorno olje-tekočina, zračni, klima in filter goriva, diski+ploščice spredaj in zadaj - blizu 2k EUR!). In zdaj se pripravljam na menjavo ležaja, ki se oglaša - originalni prednji ležaj (za 1 kolo!) je 508 EUR + delo...
In naj še kdo reče, da so električni avti dragi :)
Soul EV believer ;)
duledoz
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 41
Kraj: Kriška vas
30
10

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a duledoz » 22 Mar 2017, 10:41

Hvala za računici. Razumem, da je kredit Eko sklada res najcenejši denar na voljo, če nimaš viška lastnega. Pa imaš lahko več kot en kredit za e-avto hkrati? Pač resno računam, da bo v 6 letih na voljo na trgu meni dosegljiv minivan/kombi.

Bi šel po tej poti, če bi šlo za voz za vso družino. Kot omenjeno, imam zdaj še svež prvi družinski voz za 6+ ljudi, s katerim so povezani tekoči mesečni stroški in ne bi dodajal še ene mesečne obveznosti. Proračun za drugi avto je samo za EV 15k, za kar bi se našel lastni denar. Če se slučajno ne bi izšlo, bi dal za ICE krepko, vsaj trikrat, manj. Al' pa ostanem jaz na motorju+vlaku, žena pa taxi za otroke ;-)

Imel priliko si malo od znotraj ogledati leafa (slučajno na parkingu pobaral lastnika + par metrov naokoli) in bil zelo zadovoljen nad videnim. Preletel vse tuje a-nete, kakšno je stanje na trgu, da bom primerjal po septembru, ko pride Leaf 2. Na Otoku, kjer jih tudi delajo, so že zdaj lepougodni, za 12k evrov, tekna 2014 ... a seveda volan na pravi strani ;-)

Na domačem avtonetu nadzorujem e-pogon: priletel je C-zero za 8.600, krepko najcenejši od prodajanih trojčkov, in je šel v tednu dni.
duledoz
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 41
Kraj: Kriška vas
30
10

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a duledoz » 27 Mar 2017, 16:02

A pozna kdo preprodajalca Tems iz Trbovelj?
Zdaj ko imam pod nadzorom e-pogon so prodali enga C-Zero (oglaševano za 9.300 €), zdaj pa že imajo oglas za novega - v prihodu iz Francije - za vsega 8.500 € http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=11965047&display=Citroen%20C-Zero%20C-ZERO%20Confort%20-%20KLIMA.
mitjap
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 703
Avto: C-Zero, Kona 64
549
210

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a mitjap » 27 Mar 2017, 17:56

vprašanje koliko se TEMS spozna na EV in ali sploh preverjajo stanje baterije pred uvozom.

Jaz bi ti priporočil uvoz preko Davida Mrvarja (mojev.si) - on je meni uvozil C-Zero z 98% baterijo. Baterijo vedno testira na uradnem servisu.

@matija je pa uvažal prek secar.si in je tudi zelo zadovoljen (glej rabljen c-zero - EVSVET.eu).
duledoz
Uporabniški avatar
matija
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 3780
Kraj: Slovenia
Avto: Tesla Model 3 SR+ | BMW 225xe
4346
5751

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a matija » 27 Mar 2017, 19:40

S podjetjem TEMS sem se nekaj casa dogovarjal, ko sem iskal CZero. Povzetki njihovih odgovorov:
- poklicite naslednji teden, avto samo se pripravimo
- se je nekaj zapletlo, v torek dopoldan lahko
- oh ravno odhajam na morje, pridem naslednji teden
- potem so se nehali javljat, cez par dni sem klical se iz druge stevilke, enake zgodbe

Seveda sem imel tolerance ze malo, ker smo ravno prodali drugi avto in smo potrebovali zamenjavo. Tako da avta niti niso imeli, na par osnovnih vprasanj o EV pa tako niso znali odgovorit, ampak niti nisem pricakoval. Iz moje izkusnje jih nikakor ne priporocam. Ce mi kaj dvigne pritisk je to neiskren folk, pac povej: nimam. Let's move on ...

Tudi z Davidom sem se pogovarjal za nakup, po mesecu ali dveh sem obupal, avto smo pac potrebovali. Sicer so ga takrat lepo prali razni FR uvozniki, ampak kot kupca to mene nekako ne zanima. Ceprav sedaj ima mislim da to bolj urejeno in ustaljeno, tudi znanja o EV ima ogromno in lahko svetuje.

Potem sem uspel avto dobit pri SECAR podjetju iz Nove Gorice, Tale bel kupljen pa imam samo pozitivne besede. Kar je bilo dogovorjeno je drzalo, avto je v celoti s pooblastilom registriral opravil tehnicnega in kar je bilo ostalega. Dobili smo se v Novi Gorici, smo sli na kavo in smo avto odpeljali. Se neke kleparske lepotne napake iz parkirisc je uredil. Baterija je imela ob uvozu 97% SoH.

Pa celo iz Nove Gorice se da prit do Ljubljane brez DC polnilnic sredi zime, smo pogruntali takrat. Takrat jih se ni bilo. Ni pa bilo toplo :)
mitjap, duledoz
1500km free supercharging: https://ts.la/matija92788
duledoz
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 41
Kraj: Kriška vas
30
10

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a duledoz » 12 Apr 2017, 12:10

Oj, hvala za izkušnje. Kot rečeno imam obilico časa in za hobi lahko nadziram ves ta mikro trg elektro vozil, predvsem kako se obnačajo preprodajalci. Primer: na avto netu se je znašel tudi kalifornijski Fiat 500e za 21 tisoč evrov, v Kaliforniji so po par tisoč in bi veliko cenejše prišel, če ga kar od tam uvozim. So se pa začeli tudi pri nas pojavljati prve rabljene Zoe: http://www.avto.net/Ads/details.asp?id=12023902&display=Renault%20Zoe%20Intense%20Rapid%20Charge

Z Davidom Mrvarjem bil seznanjen, a Pokemoni brez prihodnosti kljub prisrčnosti vseeno odpadejo. Vem tudi za uvoz Leafov prek Ignaca Završnika, vsekakor ga bom kontaktiral potem jeseni, ko računam, da bo občutiti vpliv predstavitve Leaf 2.

Sam sem toliko prečesal net, da sem prišel do Automobile Propre (malo večji francoski EVsvet ;) , kjer imajo tudi nekaj oglasov uporabnikov (http://www.automobile-propre.com/occasions/voitures-electriques. Morebitna pot, zlasti, ker imam potencialno možnost ugodnega transporta iz Francije. No, zdaj gre moj fokus na postavitev sončno elektrarno in njen zagon,
matija, pirpy
Uporabniški avatar
Damijan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1124
Kraj: West Gorenjska
Avto: Kia Soul EV, Toyota RAV4 HybridAWD, Nissan X-Trail
919
1258

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a Damijan » 12 Apr 2017, 19:24

Gledam rabljene Fiat 500e v Nemčiji in cene sploh niso tako visoke;
po Siciliji smo se z družino podili z bencinsko različico in je bil prav lušten za vozit ;)

Res ne razumem naših uradnih zastopnikov, kaj čakajo.
Nissan je končno popustil in imajo Leafi zdaj pri nas vsaj zagotovljen servis.

Fiat, Ford, Opel, Citroen... kaj čakajo? :/
matija
Soul EV believer ;)
mitjap
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 703
Avto: C-Zero, Kona 64
549
210

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a mitjap » 12 Apr 2017, 22:20

Fiat 500e se prodaja samo v Kaliforniji kjer morajo proizvajalci imeti vsaj eno električno vozilo v ponudbi da lahko prodajajo karkoli. Res škoda da ni fiata pri nas ali pa vsaj v Italiji. Nekako se prav trudijo da ga nikjer drugje ni. Pomoje so tudi te iz Nemčijo original izvoženi iz Kalifornije.
matija
Uporabniški avatar
robert
EV specialist
EV specialist
Prispevkov: 609
Kraj: Kranj
Avto: Soul EV
806
430

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a robert » 13 Apr 2017, 10:36

In potem imaš problem s polnilcem, ki ima drugo frekvenco, kot jo je imel nekdo z Chevrolet Sparkom EV, ki se ga tudi da kupit samo v Kaliforniji.
duledoz
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 41
Kraj: Kriška vas
30
10

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a duledoz » 14 Apr 2017, 23:33

Evo, e-fičo že odšel z aneta ... zanimiv. Za 18.600 ti ga sicer iz ZDA izvozijo v Nemčijo.
damjang
EV začetnik
EV začetnik
Prispevkov: 72
73
4

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a damjang » 15 Apr 2017, 10:07

Saj tisto je bil verjetno kakšen nateg, podobno kot pred časom (kakšen mesec nazaj ) en Leaf. Objavljen je bil s slikami iz neke ameriške avtoprodaje... in na tisti gsm se sploh ni nihče oglašal. Skratka, zelo je potrebno pazit in se zanašat na zdrav razum, ker nobenega razloga ni, da bi se prodajalec kakorkoli drugače (bolj pošteno ali strokovno) obnašal pri prodaji e-avta ali klasičnega avta.
Uporabniški avatar
Damijan
EV ambasador
EV ambasador
Prispevkov: 1124
Kraj: West Gorenjska
Avto: Kia Soul EV, Toyota RAV4 HybridAWD, Nissan X-Trail
919
1258

Re: Rabljen e-avto

OdgovorNapisal/-a Damijan » 15 Apr 2017, 10:18

na nemških spletnih straneh z rabljenimi vozili se da dobiti 500e iz ZDA in očitno predelane variante (Karabag)
Fiat 500 Angebote bei mobile.de
Priponke
fiat500e.jpg
Soul EV believer ;)

  • Podobne Teme
    Odgovori
    Ogledi
    Zadnji prispevek

Vrni se na