Riversimple Rasa

Ker imajo več skupnega z EV kot ICE si zaslužijo prostor na forumu
Uporabniški avatar
EVSVET
Administrator
Prispevkov: 1034
781
28

Riversimple Rasa

OdgovorNapisal/-a EVSVET » 17 Jun 2016, 10:19

riversimple-rasa.jpg
Riversimple Rasa

Angleško startup podjetje se je lotilo izgradnje lahkega avtomobila na vodikov pogon. Samo zasnovo in specifikacije so oblikovali tako da bi bila njegova uporaba čim bol trajnostno vzdržna. Njegov izkoristek je 3 krat boljši od npr. Toyote Mirai. Poganjajo ga štirje "in-wheel" električni motorji v kolesih. Ti so uporabljeni tudi za praktično vse potrebe zaviranja. Mehanske zavore se uporabijo le za zaviranje v sili.

Gorivna celica je moči le dobrih 8kW, kar je tudi največja trajna moč avtomobila. Velika posebnost je tudi da ne uporablja klasičnih baterij za napajanje motorjev, ampak uporablja kapacitivne hranilnike, ki lahko hitro prevzamejo čim več energije ob zaviranju in poganjajo avtomobil ob pospeševanjih.

Še ena posebnost pa je, da avtomobil ne bo nikoli naprodaj kot izdelek, ampak se bo prodajal kot storitev, s plačilom na prevožen kilometer. Tako voznik z njim nima nobenega stroška vzdrževanja, niti porabe vodika. Šli so celo še en korak dlje in niti Riversimple ne kupuje gorivnih celic, ampak jih na podoben način najema od proizvajalcev.

0 do 100km/h: 10 sekund
najvišja hitrost: 112km/h

Vrni se na